« terug logogeel


Dit lijstje geeft een overzicht van de activiteiten die de Culturele Raad Eelde heeft georganiseerd of waarbij ze betrokken was. Met een klik op de titel gaat u naar de beschrijving.

seizoen 2012-2013

Naar boven



Zaterdag 25 mei 2013 – Zondag 8 september 2013: Foto’s van Edwin Smit

Mijn naam is Edwin Smit. Ik woon in Beilen en ben al sinds mijn jeugd natuurliefhebber. Als kind ging ik graag de natuur in om planten, vogels en dieren te observeren.

Tijdens mijn jeugd ben ik door anderen ge•nteresseerd geraakt in fotografie. Ik kreeg een klein fototoestel, waarmee ik de natuur introk. Na de eerste wazige foto’s kreeg ik er steeds meer plezier in de natuur te fotograferen. Natuurlijk heb ik na verloop van tijd mijn eerste fototoestel ingeruild voor een andere. Ik probeer de natuur in al zijn facetten in beeld te brengen. Ik laat mij leiden door de seizoenen. Daarbij is soms het licht van belang, maar natuurlijk ook de omstandigheden waarin de dieren en vogels leven.

Na analoge fotografie (dia's) richt ik mij sinds de laatste 8 jaar op digitale fotografie. Een ander aspect waar ik mij nu in verdiep is het afdrukken van digitale foto’s. Dit is vooral een proces van vallen en opstaan. Ik vind het belangrijk dat een en ander er wel natuurgetrouw blijft uitzien.

Na de eerste fase van vooral zelf bezig zijn met natuurfotografie ben ik de laatste tijd meer bezig om anderen ook te laten genieten van de natuur door mijn foto's te exposeren bij verschillende instanties.






























Naar boven



Maandag 20 mei 2013 (Tweede Pinksterdag): Kunstroute "Kunst Thuis"

10e KUNSTROUTE

Voor de 10e keer organiseert de Culturele Raad Eelde op maandag 20 mei de Kunstroute "Kunst Thuis". Ook dit jaar wordt het weer een verrassende gebeurtenis met maar liefst 4 nieuwe adressen: Greetje Mulder, Rutger Hiemstra, Ryan Horstman en het kunstenaarscollectief "6km per uur 10m diep", dat bestaat uit Eske Koetje, Angelique Don, Anneleen Hollen, Evelyn van Oosterhout, Wilma Drooger, Ingeborg Entrop, Maya Vermeulen, Wendy Leusink en Frea Snijders.
Bovendien doen alle scholen van ons dorp mee met het maken van decoratieve kunstwerken met als thema "Feest". De leerlingen worden daarbij begeleid door de kunstenaars Binie Bos, Jef Depassé, Annette Ebert en Ryan Horstman, dus dat belooft iets moois te worden. Ook diverse deelnemers aan de Kunstroute laten zich inspireren door het thema "Feest."
In de bibliotheek is dit jaar werk van leerlingen van Klaas Bil te bewonderen en in De Melkfabriek in Bunne is een expositie van Arend Kok, Dorien van den Biggelaar, Francis Planken en Gert Veenhoven.
En al dat moois zal op Lemferdinge te zien zijn tijdens de overzicht-expositie op zondag 19 mei van 12 – 17 uur en op maandag 20 mei van 11 – 17 uur.
Routefolders zijn op alle locaties verkrijgbaar en van te voren bij het Toeristisch Informatie Punt, Hoofdweg 179.

De lijst met deelnemende kunstenaars kunt U zien via de link  deelnemerlijst  en desgewenst met uw tekstverwerker printen,

Om de plattegrond van Eelde-Paterswolde met lokatienummers te downloaden: gebruik onderstaande link en kies in uw browserprogramma "afdrukken".
Deze plattegrond ziet u met de link  plattegrond.

Eerst ziet u de vier deelnemers aan de expositie in de melkfabriek in Bunne, die tijdens de kunstroute ter plekke aan het werk zijn.

Daar onder kunt u diverse werken van de deelnemende kunstnaars zien in Eelde e.o.

























Dorien van den Biggelaar

Arend Kok


Francis Planken

Gert Veenhoven


Ginie Arends


Klaas Bil


leerlingen van Klaas Bil


Greetje Mulder: Tijgermeisje uitsnede en tekeningen op papier en doek

Henk Dallinga


Femke van Dam

Jef Depassé

Annette Ebert

Gonny Fournier

Rutger Hiemstra

Ryan Horstman

Alex Kalverboer

Anna van Voorn

Co Korneef

Jan Lubbers

Margriet Meijer

Jan van Guldener

Betty Nooteboom

Mien van Slochteren

Teunsje Everards

Ans Reinders

Marchien de Rink

Marijke Tjepkema

Peter Tholen

Froukje Tolsma

Klazien ter Veld

Angelika Giessen

kunstenaarscollectief 6km per uur


Nog enige foto's rond dit feestelijk gebeuren:

een feestelijke opening met de schooltaart                                                     wat een ludiek idee

het zonnetje was helaas afwezig

van ouds veel belangstelling voor de expositie

FEEST OP LEMFERDINGE
Wie met de Pinksterdagen langs Lemferdinge kwam, zag direct dat er iets bijzonders aan de hand was. Groepen leerlingen van alle scholen in Eelde, Paterswolde en Eelderwolde hadden de opdracht om feestelijke versiering te maken goed begrepen, want kleurige bloemen, feesthoeden, vlaggetjes en zelfs een prachtige taart sierden de tuin en nodigden uit om verder te komen. Binnen zette deze versiering zich voort en werd in de benedenzalen aangevuld door schilderijen met het thema “Feest”. Ook boven was een “Feest” hoek met daarnaast in de rest van de galerie een prachtig overzicht van de kunstenaars die deelnamen aan de 10e Kunstroute van de CRE.
In tegenwoordigheid van een groot aantal van deze kunstenaars opende Ger Smid, voorzitter van de CRE, deze Kunstroute door het uitsteken van de Kunstroute vlag. Daarna kwamen veel belangstellenden in Lemferdinge langs om hun route voor de maandag te bepalen.
Op maandag kwam gelukkig de voorspelling van regen niet uit, zodat er voor veel mensen een mooie Kunstroute fietstocht in zat, wat leidde tot een gezellige drukte op veel adressen. Er was dan ook veel moois te zien en het is duidelijk dat zowel amateur als professionele kunstenaars in ons dorp volop in ontwikkeling blijven en nieuwe uitdagingen aangaan. Daardoor blijven bezoekers jaarlijks naar dezelfde kunstenaars terug komen, want er is altijd wel iets nieuws te zien en zo blijft een bezoekje interessant. Een duidelijk voorbeeld daarvan zijn de dames Coorneef en Van Voorn, die dit jaar hun tiende jubileum als deelnemers aan de kunstroute vierden met een groot aantal bezoekers. En dan te bedenken dat eerstgenoemde de oudste deelneemster is!
Zo zie je maar weer, kunst is goed voor een mens! Wie weet zijn er over vijftig jaar deelnemers aan de kunstroute, die zeggen: “Mijn eerste kunstwerk heb ik gemaakt voor het 10-jarig bestaan van de kunstroute”. Dan is de CRE geslaagd in haar missie van het verspreiden van kunst en cultuur.
Marieke Voormolen

Naar boven



10 maart 2013 - 12 mei 2013: “Geïnspireerd door door vrouwen.”

Bernadette Bijl – schilderijen, Hermien Koen – schilderijen, Don van der Meulen - sculpturen, Ada Stel – schilderijen en beelden

DON VAN DER MEULEN
Beelden / Sculpturen
Het werk van Don van der Meulen bestaat uit expressieve, figuratieve, geassembleerde sculpturen. Hij beeldhouwt en boetseert in o.a. geoxideerde, gevonden en verzamelde materialen waarmee hij een nieuwe werkelijkheid creëert: De gebruikte materialen krijgen een ware metamorfose.
De geassembleerde objecten zijn een uiting van zijn gedachten of een verbeelding uit het leven van alledag. Hij wordt geïnspireerd door cyclische processen: oud, waardeloos en afgedankt materiaal geeft hij een nieuwe dimensie. Het zijn meestal vormen van dierlijke en menselijke wezens die op expressieve wijze worden verbeeld.

                                                          www.donvandermeulen.nl


HERMIEN KOEN
Schilderijen
Ik gebruik in mijn werk een gemengde techniek; een combinatie van acrylverf, water en aquarelkrijt. Ik werk naar levend model, in korte standen. Uit de impressies op papier die zo ontstaan, selecteer ik een klein deel. Ik streef ernaar de atmosfeer en de uitstraling van het model weer te geven. Ook hecht ik, los van de voorstelling, aan een mooi samenspel van vlek en lijn.

www.hermienkoen.nl

ADA STEL
Beelden en schilderijen
De stille kracht in de geschiedenis. Het is de leefwereld van Ada Stel.
De aanleiding was een studiereis naar Zuid Afrika en Zimbabwe in 1996 waar Ada wordt geraakt door de vrouwen die zij ontmoet. Vrouwen, die hun dagelijks werk verrichten op het weerbarstige en schrale land, op de markt, op straat, onder een verzengende zon. Vrouwen, die hun kinderen opvoeden, die zorg dragen voor. Die vrouwen zijn fier, ze stralen kracht uit, ze roepen verwondering en bewondering op. Deze gracieuze vrouwen binnen hun context waren het moment van herkenning, van duiding voor de rest van haar kunst: een eerbetoon aan vrouwen.
Al snel ontwikkelt Ada een eigen beeld-taal. Houding, pose, vorm, volume, de stand van het hoofd, maar bovenal het kleurgebruik maakt haar werk authentiek en herkenbaar. Naast vakmanschap laat elk beeld zien dat de kunstenaar voor haar vak gedreven is, voor haar eerbetoon oprecht. Aanvankelijk worden haar beelden in keramiek uitgevoerd, maar al spoedig ontstaat ook het verlangen om het eerbetoon in brons tot uitdrukking te brengen.
Naast de beelden legt Ada zich sinds het midden van de jaren 90 meer en meer toe op de schilderkunst. Opnieuw staan vrouwen centraal, maar is er ook ruimte voor andere onderwerpen. Inmiddels is Ada uitgegroeid tot een succesvol kunstenaar, exposities in binnen en buitenland hebben daartoe bijgedragen. In deze tentoonstelling staan Geisha’s centraal, een uitwerking van een reis naar Japan. Nog altijd worden de opgedane contacten onderhouden en inspireren tot een verder gaan op deze weg.



BERNADETTE BIJL
Schilderijen

In mijn werk is de mens in al zijn hoedanigheden, stemmingen en relaties mijn grote inspiratiebron. Mensen hebben vaak een eigen karakteristieke houding.
Deze houding staat centraal en dit probeer ik te treffen in mijn werk, zowel als individu als in groepsverband. Doordat ik intuïtief en snel werk worden details zoals bijvoorbeeld ledematen vaak achterwege gelaten als dit de kracht van het beeld versterkt. De verhoudingen van het menselijk lichaam zijn veelal ondergeschikt aan het totaalbeeld.
www.bernadettebijl.nl

Naar boven



Zondag 21 april 2013 om 16.00 uur: “Het gebeurde” - muzikaal verteltheater met teksten van Marga Minco.

Actrice Thea Rijsewijk vertelt in "Het Gebeurde" over het lot van de joden tijdens de oorlog en hun vervolging door de Duitse bezetter. Het is een indringende monoloog op basis van de autobiografische verhalen van de Nederlandse schrijfster Marga Minco. Als toeschouwer beleef je mee hoe een gewoon joods gezin geleidelijk van de samenleving wordt afgesneden. Mihai Turcitu begeleidt dit verhaal op de viool.




Een vertelster in galerie Lemferdinge

Afgelopen zondag was Galerie Lemferdinge decor voor een heel andere activiteit dan gebruikelijk. Thea Rijsewijk vertelde er op sobere en indringende wijze het verhaal van Marga Minco; het Joodse meisje dat de tweede wereldoorlog overleefde en dat vertelde in o.a. haar boek “Het Bittere Kruid”, waar het grootste deel van deze voorstelling op gebaseerd is.
Op overtuigende wijze liet Thea Rijsewijk zien hoe geleidelijk het leven van deze gewone, gelukkige Joodse familie veranderde; hoe hun vrijheden hoe langer hoe meer werden ingeperkt, maar hoe ze toch telkens dachten dat het zo erg niet zou zijn; “Wat konden ze ons nu doen?”; “Zo lang zullen we wel niet wegblijven.”
In het begin is er een scène, waarin de zusjes en de moeder de Jodensterren op hun jas naaien, maar de broer nog één keer als ‘gewoon mens’ zonder ster over straat wil lopen. Tegen het einde zit de dan ondergedoken Marga urenlang naar haar handen te kijken om het gevoel te behouden dat ze echt bestaat.
“Het Gebeurde” is een goede titel voor deze voorstelling, want achter de eerst gewone, huiselijke en daarna persoonlijke oorlogstaferelen weet de toeschouwer wat er aan verschrikkelijke dingen “gebeurde”, die in deze sobere en ontroerende voorstelling niet aan bod komen. Het geheel werd omlijst door het gevoelige vioolspel van Mihai Turcito, wat de sfeer versterkte en de toeschouwer telkens even de gelegenheid tot overpeinzing gaf.
Weer een voltreffer van de Culturele Raad Eelde! Entree: € 7,50 incl. koffie/thee.
Locatie: Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde.









Naar boven



Donderdag 21 maart 2013 om 20.00 uur: “Lemferdinge schakel in de tijd” - lezing door mevr. Nienke Domenie – Verdenius.

Ter gelegenheid van de presentatie van haar boek 'Lemferdinge schakel in de tijd' verzorgt mevrouw Nienke Domenie-Verdenius aan de hand van haar nieuwe boek een toelichtende lezing. De schrijfster was o.a. bijna 20 jaar secretaris van de vroegere Stichting Lemferdinge. Lezing en presentatie van het boek zijn een gezamenlijke activiteit van de historische vereniging 'Ol Eel' en de Culturele Raad Eelde.
Entree: : € 5,- incl. koffie/thee.
Locatie: Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde.


hartje winter....

een mooie luchtfoto

Naar boven



Donderdag 7 maart 2013 om 20.00 uur: “Verborgen vrouwen” - lezing door Dr. Anneke Mulder-Bakker.

In de late Middeleeuwen verscheen een nieuw type vrouw: de stadskluizenares. Deze vrouwen trokken zich terug in kluizen aan de zijkant van een stadskerk, maar hielden contact met de stadsbevolking via raampjes aan de straatkant. In een wereld waarin vrouwen geen publieke functies konden bekleden, ontpopten deze vrouwen zich vaak als godsdienstlerares, raadgever en doorgever van nieuws. De druk van kerkelijke leiders om non te worden, weerstonden zij met succes.
Veel van deze kluizenaressen begonnen op te treden als ze een jaar of 40 waren. Daarvóór waren ze huisvrouw geweest of moeder, of hadden ze stilletjes in een kluis geleefd. Zij waren gewone lekengelovigen geweest. Nu, na hun veertigste bereikten zij de jaren des onderscheids. Zij werden als wijze oude vrouwen beschouwd en genoten bijbehorende macht.
Hebben deze kluizenaressen nog betekenis voor ons nu? Kunnen wij daar iets mee? Met die leeftijd van 40 bijvoorbeeld, en de opeenvolgende stadia in de levenscyclus van mannen en vrouwen? Over de intrigerende rol van deze, vaak wat oudere, wijze vrouwen en andere observaties vertelt Anneke Mulder-Bakker in haar lezing.
Entree: € 5,- incl. koffie/thee.
Locatie: Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde.

Naar boven



6 januari 2013 - 3 maart 2013: “Geïnspireerd door verre landen.”

Ben Aalbers – kalligrafie, Marianne Jenner – schilderijen, Kalpa Maclachlan – sumi-e, Noortje Meijerink – keramiek.

Ben Aalbers
De in 2004 overleden kalligraaf probeert, vanuit zijn Westerse kalligrafie achtergrond, de schoonheid van de Oosterse en Arabische schriftkunst te benaderen.
De leesbaarheid wordt hierbij gedeeltelijk opgeofferd aan een fascinerende vorm, maar blijft, meer of minder verborgen, aanwezig. Zijn composities geven vaak abstract de tekst weer. De aanvankelijk verwarde kijker realiseert zich, als hij goed kijkt, dat kalligrafie meer is dan alleen een mededeling en dat de geheel nieuwe, evenwichtig opgebouwde compositie emoties kan oproepen.
Aalbers was al van jongs af aan gefascineerd door Japanse lettertekens en maakte tijdens zijn studie tekenen en grafische vormgeving aan de huidige Rietveld Academie verder kennis met Oosterse kalligrafie en schilderkunst. Hij exposeerde over de hele wereld en werk van hem is in vele toonaangevende musea te vinden.
www.benaalbers.nl

I LIKE THE SUN

STILTE

Marianne Jenner
Nadat zij zich al jaren intensief met kunst had beziggehouden, begon Marianne Jenner in 1995 zelf te schilderen. Al haar indrukken, reisimpressies en ervaringen kon zijn hierin tot uitdrukking brengen. Die periode is nu goeddeels afgesloten. Op het moment staat het thema mens, kinderen en portretten centraal in haar werk en maakt ze af en toe een herinnering aan India levend. Van 2001 tot 2005 volgde zij lessen portret- en modelschilderen bij Gearard van Weerd en sinds 2004 tekent en schildert ze wekelijks met andere kunstenaars naar levend model.In een masterclass bij Matthijs Röling maakte ze kennis met de techniek van schilderen met olieverf, maar momenteel werkt ze toch het liefst met acrylverf, omdat ze door de korte droogtijd van acryl snel kan werken, wat het beste past bij haar neo-impressionistische schilderstijl en ook bij haar karakter.Haar schilderijen ontstaan uit een palet van warme en levendige kleuren, waarbij ze steeds op zoek is naar een balans tussen sfeervolle en harmonieuze kleuren. www.mariannejenner.nl

TURBULENTIE

MEISJE IN KIMONO

Kalpa Maclachlan
Gedurende haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva, gaf Kalpa MacLachlan (1948) de voorkeur aan ‘snelle technieken’ zoals het schilderen met inkt en aquarel naar bewegend model. Na haar opleiding kwam zij via een Japanse kunstenares in aanraking met rijstpapier en wist vanaf dat moment dat zij haar materiaal had gevonden. Om de kunst van het inktschilderen te leren, volgde Kalpa lessen bij de Chinese kunstenaars Tian Wei en Zhou Jun.
Rijstpapier vraagt om een directe en spontane manier van werken waarbij niets gecorrigeerd kan worden. Het inkt schilderen komt oorspronkelijk uit China en heeft zich in Japan verder ontwikkeld als een Zen kunst, bekend onder de naam Sumi-e. Door een combinatie van ultieme beheersing en spontane vrijheid wordt Sumi-e als een Zenkunst beoefend vanuit een diepe verbondenheid met de natuur.
Kalpa heeft diverse exposities op haar naam staan zowel in binnen- als buitenland, veel van haar werk is in bezit van verzamelaars, bedrijven en particulieren. Tevens won zij prijzen in China en Japan. www.kalpamaclachlan.nl

KLUUT

SCHREEUWUIL

Noortje Meijerink
Onder de bezielende leiding van Koos Boermans aan de Vrije Academie in Oss heb ik het vak van keramist geleerd. Na verloop van tijd ben ik verliefd geworden op porcelein. Het ambachtelijke draaien en de precisie van de sgraffito techniek hebben mijn voorkeur.
De gedraaide porseleinen potten worden bedekt met een zwarte engobe waarin geometrische vormen of vogels worden uitgekrast. Na een opleiding zilverklei in de Verenigde Staten in 2003, krijgen sommige vogels op mijn potten een zilveren vleugel.
Het samenvoegen van de ‘klei’ soorten (porselein en metaalklei) is een technische uitdaging die meer dan de moeite waard is. Het resultaat is een sierlijke combinatie van mat zwart en helder wit porselein met het rijke glanzende zilver. Tegenwoordig worden de vogels figuratief. De met de hand gevormde porseleinen lijven en koppen krijgen staarten, halzen en poten van brons- of koperklei. De rijke gele kleur van brons of het warme rood van koper vervolmaken mijn trotse porseleinen vogels.
“Hoe zou het voelen een vogel te zijn, licht en toch sterk...”
www.NoortjeMeijerink.nl

OSCAR & RODEO

HANGER


Naar boven



Vrijdag 8 februari 2013 om 20.00 uur: “Absint”

Een film op locatie begeleid door Johanan Havinga en Gea Passies.
ABSINT is een bijzonder theaterprogramma over de Franse componist Erik Satie (1866-1925) waarin pianomuziek, verhaal en zang verrassend worden gecombineerd met film en dans gespeeld door leden van het beroemde Cirque du Soleil. Tijdens het eerste deel van de avond staan enkele liederen van Satie centraal. Aan de hand van de veelal wonderlijke teksten introduceren Passies (zang) en Havinga (piano) de muziek van Satie en zijn zonderlinge persoonlijkheid. Na de pauze ziet u de film Satie and Suzanne, het gedramatiseerde en gedanste liefdesverhaal van Satie en de schilderes Suzanne Valadon, uitgevoerd door Cirque du Soleil. De film wordt vertoond zonder het originele geluid; Johanan Havinga brengt de prachtige pianomuziek van Satie live ten gehore en Gea Passies treedt op als verteller.
Na afloop bent u van harte uitgenodigd om samen met de artiesten van gedachten te wisselen.
Dit is een voorstelling i.s.m. “Vrienden van De Melkfabriek”.
Entree: € 12,50
Locatie : De Melkfabriek, Peizerweg 2, 9496 PC Bunne
Voorverkoop : info@filmhuisdefilmfabriek.nl of op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur telefonisch bij De Melkfabriek, tel. 050 3081004


Naar boven



Vrijdag 1 februari 2013 om 20.00 uur: “Linke Lusten” en “Café Amante”

Twee kameropera’s in Museum De Buitenplaats

Theatergezelschap De Lege Ruimte en Het Kamermuziekparadijs komen met twee korte, amusante kameropera’s naar Eelde. Dat betekent dat u kunt genieten van een avond vol muzikaal plezier. De kameropera ‘Linke Lusten’ van Jan Misdom en Jos Visscher is komt van de briefroman ‘Les Liaisons Dangereuses’, op muziek van zes verschillende componisten. Het verhaal draait om de ongebreidelde compromisloze lust. Lust puur om de lust. De hilarische teksten sluiten naadloos aan bij de muziek, het uitstekende zang- en acteerwerk wordt begeleid door drie houtblazers, met pruik op het hoofd en een befje voor.
Ook de korte kameropera ‘Café Amante’, die losjes gebaseerd is op de opera 'buffa’ ‘La Serva Padrona’ van Pergolesi, is van de hand van Jan Misdom en Jos Visscher. Jan Misdom heeft de muziek van Pergolesi bewerkt voor een klein houtblazersensemble en Jos Visscher schreef een nieuw libretto in het Nederlands. Café Amante is de derde kameropera van De Lege Ruimte en het Kamermuziekparadijs.

Entrée € 20,- / museumvrienden € 15,- Voorverkoop: Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde. tel. 050 - 3095818


Naar boven



Donderdag 17 januari 2013 om 20.00 uur: Architectuurlezing door Prof. Dr. Auke van der Woud.


Emeritus hoogleraar Van der Woud maakte furore met zijn onderzoek naar de geschiedenis van de architectuur in Nederland. Middels gedegen onderzoek en sterke argumenten gaat hij hardnekkige vooroordelen over die periode te lijf. Naar zijn mening is de architectuur van de 19e eeuw gevarieerder en interessanter dan is verteld en vooral naverteld. In zijn lezing geeft Auke van der Woud in toegankelijke teksten achtergrond en ondergrond aan het Nederland van nu en dit vanuit het perspectief van de ontwikkeling van haar landschap, haar stedenbouw en architectuur.
Entree: € 5,- incl. koffie/thee.
Locatie: : Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde.



Naar boven



TWAALF IN EELDE

Op 12-12-2012 om 12 minuten over 12 werd het eerste exemplaar van het boekje “Twaalf in Eelde door Kaj van der Plas” uitgereikt aan Marga Kool. De Culturele Raad Eelde werkte daar aan mee door de ruimte van galerie Lemferdinge hiervoor beschikbaar te stellen. Het werd een gezellige bijeenkomst, met o.a burgemeester Van Zuilen en vele personen die bij het project betrokken waren.
In het boek “Twaalf in Eelde” zijn de verhalen verzameld van twaalf dorpsgenoten; zij zijn geïnterviewd over hun twaalfde levensjaar, een leeftijd waarop een kind op de kruising staat: welke school, welke toekomst, al een beetje volwassen of juist niet? Het werden boeiende, maar vooral zeer verschillende verhalen. Verschillend door de tijd waarin de mensen 12 jaar waren - de oudste is nu 98, de jongste 26 jaar -, maar ook door verschillen in afkomst, achtergrond en gezin.
Alle interviews zijn, met een prachtige portretfoto van betrokkene, gebundeld in een boek ‘Twaalf in Eelde’. Te koop o.a. bij Bruna en Albert Heyn.


Het was gezellig in galerie Lemferdinge tijdens de uitreiking.

Een onderonsje tussen Lianne Abeln, Frank van Zuylen en Marga Kool.

Marga Kool spreekt haar bewondering voor het project uit.

Naar boven



24 november - 23 december: “Kunst Kado.”

Expositie van met beeldende en toegepaste kunst zoals sierraden en textiel. Verkoop van €25,- tot €250,-
DE DERDE ‘KUNST KADO’ IN GALERIE LEMFERDINGE
Voor de derde keer organiseert de Culturele Raad Eelde in Galerie Lemferdinge de verkoopexpositie ’Kunst Kado’. Daar kunt u zowel beeldende als toegepaste kunst (o.a. sieraden en textiel) vinden van € 2,50 tot € 250 en soms nog minder! Ideaal dus om exclusieve cadeautjes te vinden voor Sinterklaas of Kerst.
De toppers van vorig jaar zijn weer terug: Gineke Visser met haar prachtige sieraden van halfedelstenen en Lowieke van der Heide met haar ‘verzonzinsels”- tekeningen met tekst op kaarten, mokken, tassen, etc.
Verder zijn er allemaal nieuwe exposanten. De beeldende kunst wordt vertegenwoordigd door de pentekeningen van Arie Goedhart, de aquarellen van Marijke Tjepkema, het kleurrijke glaswerk van Edith Benedictus en de leuke beeldjes van Hilde van Popta. Wilt u uw garderobe verfraaien? Dan heeft Ida ten Berge van galerie Kranenborg in Oostwold hele mooie, kleurige sjaals, kraagjes, sieraden en nog veel meer. Ook Els Hoorn maakt sieraden, maar daarnaast andere prachtige voorwerpen van papier en textiel.
Tenslotte hebben we de vier dames die dit jaar aan de Onlandse weg open huis hielden, kunnen strikken om deel te nemen. Bij Hilde Barendse, Mieke Hooyman, Margriet Kleinenberg en Dina Kok staat het hergebruik van basismaterialen centraal bij hun creatieve handwerk en dat levert ontzettend leuke en ook bruikbare voorwerpen op.
Is het nog nodig om te zeggen dat een bezoek aan deze bijzondere expositie de moeite waard is? Hij loopt van 24 november t/m 16 december en is op zaterdag en zondag geopend van 12 tot 17 uur. Adres Galerie Lemferdinge: Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.

VERKOOP EXPOSITIE ‘KUNST KADO’, 24 november t/m 16 december 2012
1 Ida ten Berge - textiel
2 Hilde van Popta - keramiek beelden
3 Hilde Barendse - textiel e.a.
4 Mieke Hooyman - textiel e.a.
5 Margriet Kleinenberg - textiel e.a.
6 Dina Kok - textiel e.a.
7 Gineke Visser - kettingen van half-edelstenen
8 Lowieke v.d.Heide - kaarten en cadeau artikelen
9 Arie Goedhart - pentekeningen
10 Edith Benedictus - glas
11 Els Hoorn - papier en textiel
12 Marijke Tjepkema - aquarel

Ida ten Berge - textiel e.a.

Ida ten Berge en haar man hebben alweer bijna 10 jaar een galerie in Oostwold (Oldambt), Galerie Atelier “De Kranenborg”. Alles in de galerie - en dat is heel veel - is allemaal door Ida zelf ontworpen en gemaakt. Wat kom je zoal tegen: schilderijen, aquarellen, beelden voor binnen, sieraden van klein tot groot, zijden sjaals bewerkt tot kunstwerkjes, maar wel heel goed draagbaar, hoedbanden en nog veel meer.
www.dekranenborg.nl

Hilde van Popta - keramiek beelden

Hilde van Popta is in 2004 begonnen met het boetseren van beelden in klei.. Ze boetseert eigenlijk alleen vrouwenbeelden. Vrouwen zijn een ideaal onderwerp als je van kleur houdt, en dan vooral de roze en rode kleuren. De vrouwen die ik maak staan, zitten of liggen. Ze zijn soms vrolijk, soms melancholiek, maar altijd zichzelf. Veel vrouwen herkennen iets van zichzelf in de beelden De kleibeelden zijn gemaakt van grove chamotteklei. Na het drogen worden de beelden in de oven gestookt op een temperatuur van 1100 graden. Vervolgens worden de vrouwen beschilderd met acrylverf en afgewerkt met een laagje vernis, voor kleurbehoud en een mooie lichte glans. Een groot deel van de beelden wordt opgesierd met strikjes, veertjes, kraaltjes, applicaties, waardoor ze vooral geschikt zijn om binnen neer te zetten.
ALLE VROUWTJES VAN KLEI ZIJN MET DE HAND GEMAAKT, BESCHILDERD EN AFGEWERKT, DAARDOOR IS ELK BEELD UNIEK!
www.vrouwenvanklei.nl

Bij deze kunstenaressen staat het hergebruik van basismaterialen centraal bij hun creatieve handwerk. Bij alles wat menigeen weggooit fantaseren zij over een mogelijke kunstzinnige toepassing.
Dit resulteert in een breed scala aan kunstzinnige, handige,en vrolijke voorwerpen.

Hilde Barendse

Mieke Hooyman

Margriet Kleinenberg

Dina Kok

Gineke Visser - kettingen van halfedelstenen
Van jongs af aan is Gineke Visser gefascineerd geweest door stenen. Deze belangstelling ontwikkelde zich verder, toen ze iets met die stenen ging doen, namelijk sieraden maken. Ze haalt haar materiaal op stenen - en mineralen in binnen- en buitenland en maakt daarmee unieke sieraden.

Gineke Visser

Lowieke v.d.Heide - kaarten en cadeau-artikelen
Toen Lowieke van der Heide jaren geleden begon met schilderen, viel alles ineens op zijn plek en was er eindelijk een uitlaatklep voor de hersenspinsels die haar altijd vergezelden. Ze maakt geschilderde gedachten, geïllustreerde gedichten, die ze veronzinsels noemt. De teksten zijn kort maar krachtig, vaak met humor en altijd met inhoud. Door de technieken die ze gebruikt zijn deze ‘veronzinsels’ te gebruiken om van alles mee op te sieren: schilderijen, kaarten, mokken, tassen, wekkers etc.

Lowieke v.d.Heide

Arie Goedhart - pentekeningen
Landschappen en mensen inspireren door de eeuwen heen kunstenaars en Arie Goedhart schaart zich graag in de grote rij liefhebbers daarvan. Het midden in de natuur wonen is al een mooie beleving, bezig te zijn met de schoonheid ervan, en het te vertalen in kunstwerken, is daarbij een fantastisch voorrecht. De kleuren, de vormen van bomen, de verstilling in het landschap - dat zich in elk seizoen bij elke weersomstandigheid voordoet- probeert hij vast te leggen in zijn werk. Pen en inkt zijn daarbij zijn voornaamste middelen, met uitstapjes naar de rietpen en het penseel.

Arie Goedhart

Edith Benedictus - glas
Deze kunstenares geeft haar liefde voor het leven vorm in glas: transparant, kleurrijk, sterk, open en toegankelijk. Communicatie en het geloof in ieders onbegrensde mogelijkheden zijn haar drijfveren om in glas te laten zien, dat wij mensen veel kleurrijker zijn dan we denken. Zij werkt met de technieken glasfusing en Pâte de Verre.
Voor deze verkoop expositie neemt zij klein werk mee, maar de kleuren en vormen daarvan blijven onmiskenbaar.

Edith Benedictus

Els Hoorn - papier en textiel Voor KunstKado 2012 heeft Els Hoorn klein werk geselecteerd:
Een aantal quiltjes, objecten van papier(maché), verschillende handgemaakte kaarten, kettingen van zelfgemaakte tyvek en papieren kralen, boekenleggers (getekend en van stof), opschrijfboekjes en agenda’s met bijzondere omslagen.
Zij is al heel lang bezig met tekenen, ontwerpen, onderzoeken en maken. Daarbij diept ze allerlei technieken uit en gebruikt ze verschillende materialen. Textiel en (handgeschept) papier hebben op dit moment haar aandacht, evenals het maken van vilt. Ze verft en bewerkt stoffen waarbij heldere kleuren heel belangrijk zijn.

Els Hoorn

Marijke Tjepkema - aquarel
Marijke Tjepkema woont in Eelde en schildert haar aquarellen vaak van mooie plekjes in de omgeving, wat ze geregeld ter plekke doet.

Marijke Tjepkema


Naar boven



12 december 2012 om 20.00 uur: “Clara Schumann – haar liefde, haar muziek.” i.s.m. Museum De Buitenplaats.

Zangeres Caroline Erkelens, die onlangs nog in De Buitenplaats optrad, vervult de rol van Clara en brengt daarbij enkele van de prachtige liederen die zij componeerde ten gehore. Nettie Krull begeleidt haar op de piano en Anita van Soest nam de regie voor haar rekening. Laatstgenoemde schreef ook samen met Boris Wijgaard de tekst.
Het leven van Clara Schumann was bepaald niet gemakkelijk. Enkele van haar kinderen stierven, haar man werd gek en ondanks dat was ze altijd op tournee. Per koets reisde ze dwars door Europa. Zij worstelde toen al met het probleem hoe ze haar carrière en de zorg voor haar gezin met elkaar moest combineren; waar ze voor moest kiezen. Voor het leven van Clara zijn haar strenge vader, haar grote liefde Robert Schumann en haar latere liefde Johannes Brahms bepalend. De vele tegenslagen weet ze telkens weer te overleven door haar allesomvattende passie voor muziek. Die passie is de stuwende kracht in haar leven en werk en dat wordt op een prachtige manier vertolkt door Caroline Erkelens en Nettie Krull.
Entreeprijs €20; voor Vrienden van het Museum €15, inclusief koffie/thee. Locatie en voorverkoop: Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde, tel. 050 3095818; mailadres: info@museumdebuitenplaats.nl







    

Caroline Erkelens en Nettie Krull

Clara Schumann: muziek is mijn taal.
In Museum De Buitenplaats begon op woensdagavond 12 december het programma over Clara Schumann met het fijnzinnige pianospel van Nettie Krull. Toen was daar opeens zangeres Caroline Erkelens in de persoon van Clara en de mensen in de zaal hielden hun adem in. Op ontroerende en aangrijpende wijze kroop zij in de huid van Clara en liet zien hoe ze als klein meisje door haar vader gedwongen werd tot pianospelen, hoe ze het huwelijk met haar grote liefde Robert Schuman moest bevechten via een rechterlijke procedure, hoe de depressies van haar echtgenoot steeds ernstiger werden en uiteindelijk tot zijn dood leidden, maar vooral hoe daar altijd de muziek was. Caroline Erkelens is gezegend met een prachtige stem, die een groot bereik heeft in één vloeiende lijn. Daarmee kan ze heel intiem haar liefde en verdriet bezingen, maar ook groots en meeslepend haar passie voor de muziek. Samen met Nettie Krull ging ze al improviserend op een thema van Robert Schumann helemaal uit haar dak en het lied over haar gebrek aan tijd op muziek van de minutenwals van Chopin bracht de lachers op haar hand. Het was fantastisch om te zien en te horen hoezeer beide musici op elkaar gericht zijn en met hoeveel enthousiasme ze zingen en spelen. Kennelijk geldt ook voor hen beiden dat muziek hun taal is. Het was een aangrijpende voorstelling, die door samenwerking tussen de Culturele Raad en De Buitenplaats naar Eelde gehaald kon worden. K.M.

Naar boven




22 september - 18 november: Kunstkring Via Firenze.

De Kunstkring Via Firenze bestaat op het ogenblik uit 8 kunstenaars uit Noord Nederland die deelgenomen hebben aan de Biënnale in Florence die op de foto tijdens de opening zijn "vereeuwigd".

Hieronder volgen enige gegevens per kunstenaar. Zie ook het persbericht van de opening.

Henk Bloemhof, Imaginair realist
Hij (Weststellingwerf, 1945) schildert een denkbeeldige wereld, bestaande uit voorstellingen waarin uitsluitend organische vormen van mensen, dieren en planten en onderlinge transformaties daarvan voorkomen.
Sommige hybride wezens verwijzen naar figuren uit de (klassieke) mythologie, waarvoor de schilder een duidelijke fascinatie heeft. In zijn “Freudiaanse landschappen” laat hij zich leiden door drijfveren uit het onderbewuste.
Henk exposeerde in Nederland, België, Duitsland en Zweden. In Italië won hij tijdens de Florence Biënnale 2009 een Lorenzo Il Magnifico award. webadres: www.henkbloemhof.com

Wine Fransen
Wine genoot een dubbele kunstopleiding, voltooide twee verschillend gerichte studies aan de Rijks Kunst Hoogescholen "Artibus"- te Utrecht en "Minerva" - te Groningen.
Meestal werkt Wine in opdracht, wat haar naar alle windhoeken van de wereldbol heeft gevoerd. Licht speelt een hoofdrol in al haar werk, zowel bij haar specialisatie het portretschilderen, zowel als in haar landschappelijke taferelen, die vaak op lichtrefelecterend bladgoud worden uitgevoerd. Het bijzondere van ieder moment, Leven, is haar drijfveer. Webadres: www.winefransen.com

Marianne Jansen
"Mijn beelden zijn tekens die vorm geven aan ideeën, gevoelens en beweging. Ik zoek niet zozeer naar schoonheid of helderheid van vorm, maar naar vormen die een gedachte en een gevoel verbeelden. Mijn beelden laten momenten zien voordat ze opgeslokt raken in de tijd."
Marianne Jansen groeide op in de Pijp in Amsterdam. Na haar middelbare school volgde ze haar opleiding aan Academie Minerva te Groningen met specialisaties tekenen en plastisch ruimtelijk vormgeving. Vervolgens woonde en werkte zij afwisselend in Ierland en Frankrijk. Zij tekent en schildert, maar haar voorkeur gaat vooral uit naar het maken van beelden. Haar werk werd geëxposeerd in galeries in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft zij workshops in tekenen, schilderen en boetseren. Webadres: www.debeeltenis.nl

Jikke Jager
Jikke Jager maakte realistische beelden in brons van mens en dier. Naast vrij werk maakte ze ook beelden in opdracht, zoals portretten, penningen, sportprijzen, awards, huwelijksgeschenken, afscheidscadeau's, urnen, grafbeelden etc.
Werk in de openbare ruimte zijn: De Hannekemaaier te Allingawier (Aldfaers Erf Route) - Het Meisje In Badpak, zwemkasteel Nienoord Leek - De Levensboom te Oostwold - Buste Van Gogh te Veenoord / Nieuw Amsterdam - Van Panhuys Monument te Groningen. Opleiding: Academie Minerva te Groningen 1970 – 1975 Vakken: Beeldhouwen, tekenen en schilderen. Webadres: jikkejager.exto.nl

Ed Reininga, Contemplatieve fotografie – the real magic is everywhere.
"Elke tijd maakt gebruik van de middelen die beschikbaar zijn. Kunst is voor mij dat de oude universele vragen steeds weer opnieuw gesteld moeten worden. Door toepassing van nieuwe technieken blijven die vragen fris.
Ik werk zonder een vooropgezet plan, zonder een concept in gedachten. Ik laat me raken door een kleur of een vorm die zich spontaan aanbiedt. Ik ben niet geïnteresseerd in wat het is of wat het zou moeten zijn. We zitten in ons hoofd vol met razendsnelle associaties, ideeën, opvattingen. Iets moet altijd iets betekenen of symbool staan voor iets. Hierdoor zie je eigenlijk niet meer helder. Alle oude bekende interpretaties staan dan een frisse blik in de weg. Alles begint met een beschikbare geest. Dan is er de bereidheid om door iets geraakt te worden. Vervolgens is het de kunst om daadwerkelijk te stoppen om het tot me door te laten dringen, te ontdekken wat de essentie is waardoor ik geraakt bent. Tenslotte zorg ik dat alleen deze essentie in beeld komt. Na een tijd zie ik ook de objecten zelf niet meer. Vorm, kleur en structuur vervagen langzaam. Het beeld wordt steeds abstracter en langzamerhand ontstaat contact met de onderliggende wereld van Niemandsland. Een plek zonder meningen of oordelen, waar het spannend en vreemd is en tegelijkertijd ook zo vertrouwd." Webadres: www.imagesfromwithin.com

Erika Stulp
"Mijn werk is associatief abstract met vaak figuraties daarin voor extra diepgang. Ik laat me leiden door muziek, b.v. Brel, Sinead O’Connor, maar ook door Mahler, Bach enz. Door de muziek gaat alles in mij bewegen. Ik zet vlekken, kras er door, zet grotere vlekken, voeg achtergronden toe en zit veel te kijken naar het ontstane. Het beeld wordt vanzelf duidelijker. Soms word ik secuur in het neerzetten van verf en daarna kan er weer van alles gebeuren. Het is stoeien met emoties binnen een toch uitgekiende vormentaal.
CV: In 1967 ben ik afgestudeerd aan de Academie Minerva (Monumentale Vormgeving) met de drempelprijs. Ik heb gewerkt als creatief therapeute en later als docent tekenen en handenarbeid.Na mijn 45e ben ik heel hard gaan schilderen, het leek wel sport. Ik heb veel geëxposeerd in binnen- en buitenland. Ook heb ik een aantal projecten georganiseerd en een kunstwinkel opgericht. Ik heb een jaar of 10 mijn eigen galerie." Webadres: www.erikastulp.nl

Kees Thijn
"Schilderen is een belangrijk instrument in mijn leven geworden. Het geeft mij de mogelijkheid om mijn innerlijke gedachten, gevoelens en meningen in beelden om te zetten. Begonnen in een tijd waarin de abstracte kunst hoogtij vierde en de figuratieve schilderkunst als zielig werd weggezet, koos ik zeer bewust voor de figuratie.
De onderwerpkeuze in die vroegere periode toonde een sterke relatie met maatschappelijke ontwikkelingen, afgebeeld in een surrealistische schildertrant. Speelden de voorstellingen zich aanvankelijk af in een nagenoeg kaal landschap onder een strakke hemel, nu vormt meestal een fijn gepenseeld landschap met vergezicht onder een hemel met gedetailleerd uitgewerkte wolkenpartijen het theaterdecor.
Mijn gedachten over het leven verwerk ik nu op een meer speelse wijze. Daarbij blijft mijn voorkeur uitgaan naar een surrealistische setting waarbij de afgebeelde voorwerpen in en met hun omgeving een symbolische betekenis krijgen en op die wijze de oorspronkelijke gedachte en / of mening verbeelden. Ik geef mijn schilderijen zodoende een extra dimensie mee.
Belangrijke gebeurtenissen uit mijn leven en de onuitroeibare levenskracht van de natuur, waarbij het voorjaar altijd weer volgt op de winter binnen de oneindige cyclus van groeien, bloeien, vergaan, geboorte, rijping en dood blijft mij boeien. Hoewel deze thematiek de laatste jaren nagenoeg hetzelfde is gebleven, hebben de beeldtaal, stijl en techniek wel belangrijke ontwikkelingen ondergaan. Zo is de symboliek verrijkt en is het repertoire aan motieven vergroot. Er verschijnen vogels, bloemen en insecten die ik nog niet eerder heb weergegeven.
In een aantal werken opent de achtergrond zich als een gordijn en verschijnt een nieuwe horizon waarbij de in dat landschap geschilderde voorwerpen een relatie hebben met het op de voorgrond afgebeelde tafereel. De schilderijen zijn daardoor complexer van samenstelling geworden waardoor er veel op de werken te zien is. Zelfs de kleinste details hebben een symbolische waarde gekregen. In een aantal voorstellingen is de levensboom verbeeld, waaruit de vitale lichaamsvloeistoffen melk en bloed neerstromen op een verzameling vruchten aan de voet van de boom. Ook op deze wijze probeer ik met subtiele constructies het fragiele evenwicht van het leven vast te leggen. Met mijn schilderijen wil ik u verwonderen en uitdagen om de symbolische taferelen te ontrafelen. Webadres: www.keesthijn.nl

Yvonne van de Weijer
Aanvankelijk werkzaam in het onderwijs. Al vroeg veroorzaakten vervolgstudies in tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis een explosieve en veelzijdige ontwikkeling. Dit mondde uit in dagelijks werk als erkend beeldend kunstenaar, ingeschreven bij het CBK Drenthe.
"Na verschillende fases doorlopen te hebben en vele technieken uitgeprobeerd werk ik nu vooral met acryl op doek in eigen herkenbare kleuren en stijl. De nadruk ligt op de vrije figuratie. Het hoofdthema is mensen. Het proces van het schilderen, de emotie van de ervaring, het geheugen en associaties spelen een belangrijke rol. Thema's als liefde en intimiteit, communicatie, relaties, generaties e.d. worden in series met veel fantasie uitgewerkt. Ter afwisseling worden af en toe andere onderwerpen geschilderd zoals stillevens, portretten en landschappen. In verschillende formaten, kleurrijk en meerduidig in een mix van abstractie en figuratie." Webadres: www.vlind.nl


Naar boven


Zaterdag 17 november 2012 om 20.00 uur “LAATSTE DAGEN IN DE GELUKKIGE MANDARIJN”

Naar aanleiding van een mysterieuze uitnodiging komt het bedienend personeel van het Chinees restaurant ‘De Gelukkige Mandarijn’ na tien jaar weer bij elkaar.
Tien jaar na de moord op hun mooie en ambitieuze collega Claire Petit, waar niemand der aanwezigen part of deel aan had. Toch?
Toneelgroep Het Complot speelt dit stuk van Frank Houtappels.
Entree: € 10,- incl. koffie/thee.
Locatie: Café Boelens, Hoofdweg 83, 9761 EC Eelde.
Voorverkoop: Café Boelens, tel. 050 3091323 / info@cafeboelens.nl

Prachtig Toneelspel in café Boelens

Er werd afgelopen zaterdag heel wat gegrinnikt in café Boelens tijdens de voorstelling “Laatste rond in de Gelukkige Mandarijn” door theatergroep Het Complot. De vijf acteurs wisten hun typetjes dan ook met veel verve en overtuigingskracht neer te zetten; elk gebaar, elke gezichtsuitdrukking, elke stemnuance was raak. Daarbij wisten ze de valkuil van het tè hilair worden te vermijden, zodat de personages wel geloofwaardig bleven. Het verhaal is een tragisch - komisch mysterie. Vijf mensen die vroeger in de bediening van een Chinees restaurant hebben gewerkt, krijgen een uitnodiging om daar na tien jaar nog eens te komen. Niemand weet van wie die uitnodiging afkomstig is en waar het om gaat, maar ze komen alle vijf: kinderlijk naïeve Wendy, homo Fred, overspannen Marie, musicalster Bonnie en aanstaande bruid Chrissie. Gaandeweg kom je erachter dat ze allemaal wel zo het één en ander hebben meegemaakt in het leven en vooral ook, dat ze stuk voor stuk niet rouwen om het feit dat hun toenmalige collega Claire tien jaar geleden vermoord is. Tragiek en komedie wisselen elkaar af en blijven goed in balans, waarbij de ontknoping tot het laatste moment spannend blijft. Hulde aan de acteurs, regisseur en technische ondersteuning van Het Complot. De Culturele Raad Eelde zal hun plannen voor de toekomst nauwkeurig in de gaten houden!

Naar boven


Donderdag 1 november 2012 om 20.00 uur “HARMONIE DER HEMISFEREN” – lezing door neuroloog Prof. Jan Kuks.



Een goed verhaal bestaat uit meer dan taal. Een goede spreker vermaakt het gehoor niet met woord alleen. Een neuroloog weet het uit bittere ervaring. Gestoorde spraak na aandoening van de taaldominante (veelal linker) hersenhelft is bekend als afasie maar ook wanneer de andere hersenhelft beroerd wordt, verandert de spraak tot saaie, monotone, woordenverzameling: aprosodie. De stembuiging van de ander is ook niet meer duidelijk; een grapje wordt door missen van toon in taal verkeerd opgevat. Letterlijke analyse is mogelijk maar emotie is verdwenen.
Duidelijk is ook dat niet alleen toon de muziek maakt. Wie een afwijking in de niet dominante hemisfeer heeft mist veel van wat het oor genieten kan. Gevoel voor ritme is echter wel aanwezig en het blijft mogelijk een muziek stuk te herkennen al zal de klankkleur vreemd zijn en is nazingen moeilijk geworden. Veel is bekend over de verschillende typen afasie. Over amusie weten we minder. Dat is op zich vreemd want muziek speelt een grote rol in ons leven. Er bestaat echter onder de mensheid een grotere spreiding in muzikaliteit dan in welbespraaktheid en dys-musie zal daarom niet zo in het oor springen als gestoorde spraak. Verder is de muzikale taal bij lange niet zo exact als het gesprokene waardoor muzikale versprekingen minder opvallen. Niettemin zijn er dramatische beschrijvingen van musici en schrijvers die door een hersenaandoening in hun sterkste kant getroffen zijn.
Hierover wordt op donderdagavond 1 november meer verteld. Bovengenoemde problemen komen in deze lezing tezamen bij de componist Maurice Ravel, die heel geleidelijk in zijn sterkste kant getroffen werd, hetgeen hem fataal geworden is.

Entree: € 5,- incl koffie/thee.
Locatie: Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde.









Naar boven



Voorstelling “Boompje, Beestje" op woensdag 24 oktober om 13.15 uur. ( zaal open 10 min. voor aanvang)

Wilt u in de herfstvakantie iets leuks doen met de kleintjes? Ga dan naar de theatervoorstelling van De Dames Slier in de Bibliotheek.
Tijdens de muzikale voorstelling “BOOMPJE, BEESTJE” komt een mooie oude boom tot leven. De Boom ontwaakt en ontmoet verschillende bezoekers deze dag: een serieus paard, een enthousiaste hond, een gekke vogel en een dappere mier. Deze poëtische voorstelling is speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 4 jaar. “BOOMPJE, BEESTJE” bevat veel muziek, liedjes, poppenspel, humor en heeft weinig woorden nodig. De klassieke muziek ondersteunt de voorstelling op een vrolijke wijze en geeft haar een extra dimensie. Voor kleuters komt het verhaal van De Boom op deze manier heel dichtbij en volwassenen kunnen genieten van de poëzie en humor van deze voorstelling, De Culturele Raad Eelde heeft deze voorstelling als extra kunnen organiseren en wordt dus niet in het jaarprogramma vermeld.

Kaartjes kunnen worden besteld bij de Bibliotheek, Wolfhorn 1, BA Eelde (tel. 050- 3093353) Toegang € 3,00 (incl. een consumptie). Duur van de voorstelling: ongeveer 40 minuten

KINDERTONEEL IN DE BIEB

Ademloos zaten ze te kijken en te luisteren, de kinderen die naar de bibliotheek van Eelde gekomen waren voor de voorstelling “Boompje, Beestje” van de Dames Slier. Ook de ouders en grootouders zaten te genieten van de verstilde, poëtische manier waarop de “boom” tot leven kwam en de humor waarmee dat gebeurde. Na afloop had iedereen zijn favoriet; de één was weg van het hondje dat vrolijk keffend de boom besnuffelde en ertegen plaste, de ander vond de kraai het mooist, die zijn eieren in een nest in de boom legde en weer een ander was onder de indruk van de mier, die zoveel moeite moest doen om een stuk hout te verplaatsen. Dat alles gebeurde bijna zonder woorden, met zo nu en dan een liedje en een achtergrond van klassieke muziek. Een bijzondere voorstelling die feestelijk werd afgesloten door een traktatie van de bibliotheek.

De Culturele Raad Eelde zal het programma van het toneel duo ‘De Dames Slier’ goed in de gaten blijven houden voor de toekomst!



De Dames Slier en hun Boom

Het jeugdige publiek is een en al aandacht

Naar boven



Dinsdag 9 oktober 2012 om 20.00 uur: GOOD LUCK, HOLD ON.

Over Srebrenica en de Nederlandse aanwezigheid daar is veel gezegd en geschreven. Iedereen heeft er een mening over, maar hoe was het werkelijk?
Ex-Dutchbatter Wim Dijkema was als VN-militair al zes maanden in de enclave toen de Bosnische Serviërs het gebied aanvielen en innamen. Hij laat op integere en indrukwekkende wijze de waarheid zien, een weerwoord op halve leugens en hele onwaarheden die jarenlang de ronde hebben gedaan.
Via het gastsprekerproject van Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt Dijkema regelmatig uitgenodigd om op scholen zijn verhaal te doen. Toen hem werd gevraagd om zijn ervaringen eens vast te leggen in de vorm van een monoloog, besloot hij dat te doen. De regisseurs Marijke Fellinga en Marian Vesseur maakten zijn tekst geschikt voor het theater, de regie van de monoloog kwam in handen van Marijke Fellinga. Zij koos ervoor om Dijkema zijn verhaal te laten spelen vanuit drie personages. Hierdoor krijgt het thema van de monoloog een luchtigheid, waarmee Dijkema goed uit de voeten kan.
Entree: € 7,50 incl. koffie/thee.
Locatie: Dorpskerk, Hoofdweg 74, 9761 EK Eelde.
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde

            de commandant          ;                       Marieke dankt de spreker                       beantwoording van de vragen

INDRUKWEKKEND TONEEL IN DE DORPSKERK
“Deze voorstelling heeft mij diep geraakt”. Met deze woorden vertolkte één van de aanwezigen de gevoelens van de zaal na de solo voorstelling “Good luck, Hold on” door ex-Dutchbatter Wim Dijkema in de Dorpskerk op dinsdag 9 oktober. In deze voorstelling over de val van Srebrenica laat regisseuse Marijke Fellinga Wim zijn visie op deze gebeurtenis spelen vanuit drie personages: de ex-Dutchbatter die later terugkomt om te helpen met de wederopbouw; de commandant die zijn manschappen vertelt wat er gebeuren moet en de Dutchbatter ter plekke. Hierdoor wordt dit beladen onderwerp niet loodzwaar, maar krijgt door het opvoeren van de commandant met zijn stereotype loopje en gebaren ook een komisch kantje. De emoties van de beide andere personages worden daarnaast nog overtuigender. De volstrekt integere en persoonlijke manier waarop Wim deze emoties, die ook de zijne zijn, laat zien, roepen bewondering op voor zijn moed om deze herinneringen weer toe te laten en dwingen tot opnieuw nadenken over de vraag hoe zulke vreselijke dingen hebben kunnen gebeuren. Uit de discussie die na de voorstelling werd gevoerd, kwam ook naar voren hoezeer de publieke opinie schade heeft berokkend aan de Dutchbatters van Srebrenica. Alle lof voor Wim Dijkema die vanuit zijn persoonlijke ervaringen deze voorstelling heeft gemaakt, die elke toeschouwer de machteloosheid doet begrijpen van de mannen die daar naartoe waren gestuurd om “ door hun aanwezigheid af te schrikken”, zonder dat ze daarin gesteund werden door de beloofde ondersteuning vanuit de lucht.

Naar boven


Vrijdag 28 september 2012 om 20.00 uur: DE HAIP.

Het Groningse ensemble De Haip speelt en zingt liederen van de Groninger Ede Staal, maar ook blues en Ierse, joodse en eigen nummers.
Als start van het nieuwe seizoen had De Culturele Raad Eelde vrijdag j.l. een optreden van ensemble De Haip, een muziekgroep uit het noorden van de provincie Groningen. Soms gevoelig, dan weer humoristisch en altijd met veel enthousiasme gebracht op de hun eigen ongedwongen wijze. Daarbij gebruikten ze verschillende instrumenten en wisselden de zangers ook af en toe. Heerlijk om naar te luisteren en te kijken. De bezoekers konden na afloop dan ook op een ontspannen en fijne avond terugkijken.
Entree: € 10,- incl. 1 consumptie.
Locatie: Café Boelens, Hoofdweg 83, 9761 EC Eelde.
Voorverkoop: Café Boelens, tel. 050 3091323 / info@cafeboelens.nl

Haip

Naar boven



2 juni t/m 9 september:
Foto expositie van de Vereniging van Natuurfotografen Drenthe.


Van 2 juni t/m 9 september is er in galerie Lemferdinge een expositie van foto’s die gemaakt zijn door leden van de Vereniging van Natuur Fotografen Drenthe.
Hiervoor hebben zij gekozen voor twee thema’s, die beiden terug te vinden zijn in de prachtige natuurfoto’s.

* Lijnenspel is het spel van lijnen, waarbij één of meerdere lijnen het beeld bepalen en structuur bieden.
* Rood is een warme kleur en de kleur van de liefde met een krachtige symboliek.


ATTENTIE! Toegang tot de Galerie Lemferdinge tijdens de foto expositie:
In principe is de galerie geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur, maar aangezien in de zomerperiode veel bruiloften en partijen in Lemferdinge plaats vinden, kan het zijn dat de galerie niet altijd toegankelijk is.
Bij slecht weer is de galerie niet toegankelijk op za 23/6, za 14/7 en za 21/7
De galerie is ook niet toegankelijk op za 1/9 en za 8/9
De galerie is wegens vakantie gesloten op Za 28/7 tot en met zo 12/8

VNF-Drenthe is een vereniging met 20 enthousiaste leden die zich in hun vrije tijd actief met natuurfotografie bezighouden en deze passie met elkaar willen delen. De leden komen hoofdzakelijk uit de provincie Drenthe. De vereniging is in 2002 opgericht. Naast het ontwikkelen van de eigen fotografie zijn het overdragen van kennis over fotografie en natuur en het bevorderen van natuurbehoud belangrijke doelstellingen van de vereniging. Respect voor de natuur staat bij het fotograferen voorop. Tijdens het seizoen, dat loopt van september t/m mei, wordt negen keer een bijeenkomst gehouden.
De bijeenkomsten vinden elke eerste donderdagavond van de maand plaats (van 19.30-22.30 uur) en worden gehouden in Eursinge, Goldhoorn 10. Eigen werk van de leden, programma en verdere informatie is te vinden op www.vnfdrenthe.nl De rode draad bij elke bijeenkomst is dat leden elkaar de beelden laten zien die ze gemaakt hebben. Het beeldmateriaal wordt via een beamer digitaal gepresenteerd. Het fotowerk wordt beoordeeld op verschillende aspecten zoals beeldopbouw, licht en belichting. Daarnaast is er aandacht en waardering voor het in beeld brengen van bijzondere natuurmomenten. Door middel van themabijeenkomsten worden bepaalde onderwerpen verder uitgediept. Éénmaal in het seizoen wordt een gastspreker uitgenodigd voor het houden van een lezing. Tijdens het clubjaar worden één of meerdere excursies georganiseerd en gemiddeld eens per jaar wordt een expositie gehouden. De vereniging vindt het namelijk van belang regelmatig naar buiten te treden om anderen te laten zien wat de natuur ons aan moois nog steeds te bieden heeft, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten.



                                                   Een tweetal werken van de VNF-Drenthe

            Een korte inleiding voor alle moois wat er hangt             De CRE voorzitter verzamelt indrukken.

Naar boven