Lemferdinge
 
   
Header GL
  Openingstijden zondag van 12.00 - 17.00 uur
  
 
     
 

EXPO_120519

 
       
 
  AGENDA EXPOSITIES 2019 - 2020 MEER
 

| Zaterdag 9 maart t/m zondag 5 mei 2019 |

"DIEREN"

Koos Zwiers - keramiek | Jennifer Koning - olieverf en krijt | Nel Kamphuis - mixed media; hangend en staand werk | Gregor Niedlich - pentekeningen en etsen en linosnedes | Jitske Rinsma - mixed media; hangend werk

 

| 12 mei t/m 8 september 2019 | alleen op zondag open van 12.00 - 17.00 uur

MAARTEN WESTMAAS en KLAAS VAN SLOTEN - LANDSCHAPSFOTOGRAFIE

 

| Woensdag 22 mei 2019 - 20.00 uur|

MAARTEN WESTMAAS

Galerie Lemferdinge: Maarten Westmaas houdt een lezing over zijn werk.

Toegang: gratis

 

| Maandag 10 juni 2019 | 2e Pinksterdag

16e KUNSTROUTE 'KUNST(T)HUIS' - meer informatie volgt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

Deze tentoonstelling is te bezoeken van 12 mei t/m 8 september, op zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

 

Op zondag 7 juli is de galerie gesloten i.v.m. een huwelijk

 

 

Landschapsfotografie:

Maarten Westmaas

en

Klaas van Sloten

 

 

LEZING
Woensdag 22 mei, 20.00

Maarten van Westmaas houdt lezing over zijn werk.

Toegang: GRATIS

meer ...

 

 

 

 

 

 

 
   

Zondag 12 mei t/m zondag 8 september 2019 (alleen op zondag geopend van 12 – 17 uur)
Op zondag 7 juli is de galerie gesloten i.v.m. een huwelijk

 

Maarten Westmaas en Klaas van Slooten – Landschapsfotografie

 

 

Maarten Westmaas

Alles wat Maarten Westmaas doet, vertelt, fotografeert of creëert, doet hij om anderen te laten zien hoe wonderlijk, bijzonder en prachtig het Nederlandse landschap is. Hoe vol en rijk aan verhalen.

 

Vanuit een lange traditie van het afbeelden van het Nederlandse landschap zoekt Maarten zijn weg in de verhalen die in dat wonderlijke landschap besloten liggen en legt er zijn eigen interpretaties overheen. Zo ontstaan nieuwe lagen in dat Nederlandse landschap. Lagen die met Maarten te maken hebben. 'God schiep de wereld, maar de Nederlanders maakten hun eigen land'.

 

 

Maarten maakt fotografie waarin zijn visie en de visie van het land vermengd worden. Omgeploegd. Een rijke klei van herinneringen. Veel meer dan om de fotografie gaat het om het verhaal van het Nederlandse landschap dat door hem verteld wordt in series en verhalen. 'Creating the Dutch Landscape.'

DeWadden

Maarten Westmaas - De Wadden Wieringen                  

www.maartenwestmaas.nl

www.maartenwestmaasgalerie.nl

 

Op woensdag 22 mei 2019 om 20.00 uur houdt Maarten in Galerie Lemferdinge een gratis lezing over zijn werk. zie onder

 

***

 

Klaas van SlotenKlaas van Slooten (Groningen, 1956) verdiende ooit meereizend met de kermis-poffertjeskraam zijn eerste camera bij elkaar. Dat leidde naar de Fotovakschool, gevolgd door Academie Minerva – Grafische Vormgeving. Na een aantal jaren werken bij een ontwerpbureau, later een eigen ontwerpbureau in Groningen. Nu sinds jaar en dag als zelfstandig werkend grafisch ontwerper werkzaam in Paterswolde, met als bijvak fotografie.

 

Kijken, zien en vastleggen, altijd een camera mee. Er zijn zoveel mooie plaatjes rondom. Het accent ligt vooral op de natuur-, landschaps- en straatfotografie in binnen- en buitenland.

 

www.klaasvanslooten.nl

Klaas van Sloten - Vosbergen

 

Klaas van Sloten

 

******

 

Woensdag 22 mei, 20.00 uur: LEZING

 

 

Galerie Lemferdinge: Maarten Westmaas houdt een lezing over zijn werk.

Toegang: gratis

 

'Voor me rijzen de indrukwekkend hoge gele rotswanden van de Bemelerberg uit de aarde omhoog. Bastions uit andere tijden. De gapende zwarte ingangen van de grotten lijken muilen. Ik voel me voedsel. Links van een zwarte grotopening hangt een grote eik ondersteboven. Hij is nog niet zo lang geleden naar beneden gestort. Wil ik hier in deze grotten slapen?'

 

Landschapsfotograaf Maarten Westmaas dook voor zijn nieuwste (nog onvoltooide) project Stugge Paden diep in zijn onderwerp: Het Nederlandse landschap. Wandelend over de oude wegen van het land probeerde hij het antwoord te vinden op die ene allesoverheersende vraag: Waarom zou hij in deze tijd nog één foto van het Nederlandse landschap willen maken? Het resultaat van deze bijzondere zoektocht is een (beeld)roman waarin het Nederlandse landschap de hoofdrol vervult.

 

 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

 

Open: zaterdag/zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

Koos Zwiers

Jennifer Koning

Nel Kamphuis

Gregor Niedlich

Jitske Rinsma

 
   

Zaterdag 9 maart t/m zondag 5 mei 2019 (opening zondag 10 maart om 16.00 uur)

 

"DIEREN"
Met werk van: Koos Zwiers - keramiek | Jennifer Koning - olieverf en krijt | Nel Kamphuis - mixed media; hangend en staand werk | Gregor Niedlich - pentekeningen en etsen en linosnedes | Jitske Rinsma - mixed media; hangend werk

 

 

Koos Zwiers - keramiek

 

Koos Zwiers maakt voorstellingen van de levende natuur, waarin waarheid en verdichting, werkelijkheid en fantasie hand in hand gaan. Zijn keramische sculpturen roepen een beeld op van levenskracht en vitaliteit. Door ervaringen is het beeld dat we ons hebben gevormd van de levende natuur van persoon tot persoon verschillend. Naast die persoonlijk kennis is de culturele omgeving waarin we opgroeien, bepalend.
Die natuur wordt in de ene cultuur ervaren als de wildernis met kwade krachten, in een andere als de oorsprong van het leven en de plaats van de voorouders of als de plaats om te ontspannen van de dagelijkse bezigheden. Het beeld loopt van lieflijk, arcadisch en een strijd om het bestaan, tot vernietigend, angstaanjagend en subliem.

 


www.sknn-keramiek.nl/keramisten.html/Z/koos-zwiers

 

***

 

Jennifer Koning - olieverf en krijt

 

JENNIFER KONING

Geen bekende Nederlanders of exotische dieren, maar personages uit ons dagelijkse Hollandse leven zijn de favoriete onderwerpen voor de portretten van Jennifer Koning. Honden, mensen koeien, katten en paarden… Jennifer tekent ze in houtskool en schildert ze in olieverf. En door de vele uren die ze aan een portret werkt, door de vele lagen krijt of verf die ze aanbrengt en door de keuzes die zij maakt tijdens het schilderproces, legt Jennifer ze als het ware onder een vergrootglas. Het alledaagse gaat eraf en ze laat je met andere ogen kijken naar de – van nature – zo mooie persoonlijkheden om ons heen.

 

www.jenniferkoning.nl


 

 

***

 

Nel Kamphuis

 

NEL KAMPHUIS

Het werk van Nel Kamphuis wordt met name getypeerd door het experimentele en het speelse karakter daarvan. Haar fascinatie ligt onder andere in de 'beelden' die als het ware uit zich zelf ontstaan, door combinatie van de diverse materialen die zij gebruikt. De reeds in de natuur aanwezige vormende kracht, bij stroming en schifting van het materiaal, komt hierin tot uitdrukking. Daarnaast haalt ze haar inspiratie uit o.a. literatuur van Toon Tellegen. Allegorische verhalen vormen een rijke bron waaruit zij put. Door verschillende soorten en kleuren verf te laten stollen ontstaan er als het ware 'verfhuiden'. Deze verwerkt zij zowel in twee- als in driedimensionale schilderingen en collages. Veel van deze collages verwerkt zij weer tot nieuwe beelden met behulp van fotografie en digitale beeldbewerking. https://www.nellebel.nl/ Peter Boersma

www.nellebel.nl

 

***

 

Gregor Niedlich

 

GREGOR NIEDLICH

'Nulla dies sine linea' – Geen dag zonder streek Gregor D.C.K.

 

Niedlich werd in 1976 in (Oost-)Berlijn geboren als zoon van de kunstenaar en boekillustrator Johannes K.G. Niedlich. Hij studeerde filosofie in Berlijn en Rotterdam. Sinds ongeveer 5 jaar werkt hij als zzp-er en maakt als autodidact tekeningen, grafieken en illustraties van met name dieren en planten. Hij rangschikt en vervormt soms subtiel de werkmotieven op zo'n manier dat kleine, onopvallende en soms alledaagse thema's hun mooie, humoreske of zelfs groteske kant kunnen ontplooien. Het belangrijkste werktuig is zijn 'naaldpen'. De gezette lijnen delen het papier in waarbij de herhalingen zich vormen tot natuurlijke patronen die daarmee oppervlakten suggereren. Aquarelverf versterkt uiteindelijk de indruk van ruimtelijkheid en daarmee levendigheid van de dieren of planten. Er ontstaan hierdoor kleine verhalen die illustratief zijn neergezet.

 

Gregor D.C.K. Niedlich woont en werkt in Gasteren.

www.niedlich.nl/

 

 

***

 

Jitske Rinsma - mixed media; hangend werk

 

JITSKE RINSEMA

 

De werkplaats van Jitske ligt in een verwaarloosd bosje en aan de rand van een natuurgebied. Dit is haar geheime wereld van de natuur en de dieren. Als kind was zij al gefascineerd door dieren. Levend zijn ze ongrijpbaar en vraagt het geduld om ze goed te bekijken. Dood zijn ze eindelijk dichtbij, ontroerend mooi en tegelijkertijd triest, want levenloos en afgedankt.
Ze moeten vereeuwigd worden, want ze moeten blijven zoals ze zijn of waren. Dus worden ze getekend en geschilderd, precies zoals ze zijn, de vogels van allerlei soorten, maar ook de kikkers, muizen en insecten. Haar fascinatie voor dood of leven en paradijs uit zich ook in borduurwerk en aquarel op doorzichtig doek of paneel: bij doorvallend licht zwevend in de ruimte en niet meer goed grijpbaar. Daarnaast worden dieren getekend in aquarel op papier en op grotere schilderijen met acryl op linnen. Geen sombere kleuren, maar warme en heldere. Voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om vat te krijgen op de geheime wereld van natuur, paradijs en dood of levend.

 

www.jitskerinsma.nl

test
 

 
 

 

 

Kunstroute

 

"Kunst(t)huis"

 

maandag 10 juni 2019
(2e Pinksterdag) tussen
11.00 en 17.00 uur.

Kunstenaars tonen hun werk thuis/atelier of samen op grotere locaties.

 

 

 

Overzichtsexpositie
zondag 9 juni 12 - 17 uur
maandag 10 juni 11 - 17 uur

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

landgoedlemferdinge.nl

 

Open:

zondag 12.00 - 17.00 uur
maandag 11.00 - 17.00 uur

 

 
   

2e Pinksterdag 10 juni 2019 van 11.00 – 17.00 uur

 

KUNSTROUTE "Kunst(T)huis"

 

KunstrouteKunstroute 2019

Op maandag 10 juni wordt voor de 16e keer de Kunstroute gehouden onder de titel "Kunst(t)huis". Deze tweede Pinksterdag, tonen ca. 20 kunstenaars die actief zijn in Eelde en Paterswolde hun werk tussen 11.00 en 17.00 uur op 14 locaties.

Dat doen zij individueel thuis of in het atelier of samen met andere kunstenaars op grotere verzamellocaties. Om uw route te bepalen kunt u op zondag 9 juni van 12.00 - 17.00 uur en op maandag 10 juni van 11.00 tot 17.00 uur eerst een bezoekje brengen aan de overzichtsexpositie in Galerie Lemferdinge.

De Kunstroute is een initiatief van de Culturele Raad Eelde.

 

Routefolders zijn verkrijgbaar bij TIP-kantoor Micadeau, Hoofdweg 179, Paterswolde en op alle deelnemende locaties.


Download: deelnemerslijst - routekaart

 

 

 

 


Overzicht werk van de deelnemende kunstenaars.
(Het nummer voor de naam correspondeert met de routekaart.)

 
                 
         
   1 |   Atelier "In Vuur en Vlam"    2 |   Hilde Barendse    3 |   Rutger Hiemstra"    4 |   Joan Strampel  
                 
         
   5 |   Anette Bloem    5 |   Renée Honigh    5 |   Sjoukje Hiemstra    5 |   Will Spijkers  
                 
         
   6 |   Bernhard van Loon    6 |   Klaas Bil    7 |   Margriet Meijer    8 |   Nanneke Huizinga  
                 
         
   9 |   Siep Buurke    10 |   Bernard Untied    11 |   Cristian Menumortu    11 |   Daan Spierenburg  
                 
           
   11 |   Monica Desain    12 |   Marijke Tjepkema    13 |   Marianne Wiering    14 |   Galerie Lemferdinge