Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

Open: zaterdag/zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

 
       
 
  AGENDA EXPOSITIES MEER
 

| 29 april t/m 20 september 2015 |

GIJS WOUTERS, Foto expositie

Gijs Wouters (1948) heeft fotograferen van jongs af aan meegekregen.

 
 

| 26 september t/m 22 november 2015 |

'ANDERS'

met JAN RIENDER ADEMA – MARJA GRONLOH – DICK POST- MARIA MADELON VAN VELTHOVEN - FLORRY VYTH-DREESE

 
 

| 28 november t/m 20 december 2015 |

VERKOOPEXPOSITIE KUNST KADO

Wie zoekt naar een bijzonder cadeau voor Sint of Kerst, kan weer terecht in galerie Lemferdinge

 
 

| 9 januari t/m 28 februari 2016 |

ZEE, ZAND EN DUINEN

met ANNET HAMSTER – FRIEDA HEYTING – LONIA SCHÖLVINCK – GEKE STEENMETZ

 
 

| 5 maart t/m 24 april 2016 |

'VEELKLEURIG'

met MONICA DESAIN – LYDIA JONKMAN – HINNIE LAMAIN – CAROLINE MATSER – TON DE VREEDE

 
 

| 26 april t/m 11 september 2016 |

NATUURFOTO’S VAN RONALD WILFRED JANSEN

 
 

| 15 en 16 mei 2016 (Pinksterdagen) |

OVERZICHTSEXPOSITIE KUNSTROUTE

met MONICA DESAIN – LYDIA JONKMAN – HINNIE LAMAIN – CAROLINE MATSER – TON DE VREEDE

 
 

| maandag 16 mei 2016 (2e Pinksterdag) van 11.00 - 17.00 uur |

KUNSTROUTE ‘KUNST (T)HUIS'

 

 

 
       
   

 

Expositie in:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde
van 29 april t/m 20 sept.

 

Bezichtiging, als de galerie vrij toegankelijke is.

 
       

Expositie van 29 april t/m 20 september 2015

 

GIJS WOUTERS, Foto expositie

 

Gijs Wouters (1948) heeft fotograferen van jongs af aan meegekregen. Samen met zijn grootvader kijken en nog eens kijken via het 6x6 zoekscherm van de klassieke Rolleiflex naar objecten in de stad en de haven van Rotterdam. Samen compositie kiezen, kadreren en selecteren: "Als je van een rolletje van 12 negatieven één foto uiteindelijk goedkeurde, had je een goede dag."
Licht en tegenlicht. Zoeken naar de onmetelijke kracht van vergankelijk licht. Het vastleggen van dat licht waar zijn oog op viel. Reflectie en vervorming als resultaat daarvan in beeld gebracht.

Samen met Gabriel Anthonio gaf hij een boek uit: "Stilstaan bij Leiderschap en Invloed over reflective, vervorming en groei", te bestellen via www.jeugdhulpfriesland.nl, € 27,50
Verdere informatie: www.fotowouters.eu

 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

Open: zaterdag/zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

 

 

Deelnemers:
Jan Reinder Adema,
Marja Grönloh,
Dick Post,
Maria Madelon van Velthoven,
Florry Vyth-Dreese


Immuno-art

 
     

26 september t/m 22 november 2015

 

EXPOSITIE 'ANDERS'

 

UITNODIGING
Mede namens de Stichting Het Drentse Landschap nodigt de Culturele Raad Eelde u uit voor de opening van de expositie: "ANDERS" met werk van Jan Reinder Adema, Marja Grönloh, Dick Post, Maria Madelon van Velthoven en Florry Vyth-Dreese op zondag 27 september 2015 om 16.00 uur in Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.
Wij stellen uw aanwezigheid hierbij zeer op prijs.

In deze expositie zijn 5 kunstenaars samen gebracht die ieder een ongebruikelijke manier van werken hebben, omdat ze andere dan de gewoonlijke materialen gebruiken of volgens andere dan de gebruikelijk ideeën werken.

 

Jan Reinder Adema – Hij is één van de zeldzame kunstenaars die met ribkarton werken. Hiermee maakt hij grafiek en kartonuitsnedes. Zijn inspiratiebron is de natuur. www.janreinderadema.nl

 

Marja Grönloh – Zij maakt sieraden, wandobjecten en 3-dimensionale objecten van zelf geschept papier, waar allerlei materialen aan toegevoegd zijn. www.marjagronloh.nl

 

Dick Post – Voor hem is het zand waarmee hij zijn panelen maakt, als een historisch genen materiaal dat hij probeert te onderzoeken. www.borg-zandpanelen.nl

 

Maria Madelon van Velthoven – Voor haar schilderijen heeft zij een eigen systeem ontwikkeld: het binagrammen-alfabet. www.mariamadelon.nl

 

Florry Vyth-Dreese – De foto's die zij in haar werkende leven als onderzoeker/immunoloog maakte met digitale fluorescentie-technieken worden onder de naam immuno-art geëxposeerd. www.immuno-art.nl

Immuno-art: kunst uit wetenschap voor het goede doel.

Immuno-art is een kunst- en goede doelenproject opgezet en beheerd door Florry Vyth-Dreese. Zij is 35 jaar werkzaam geweest als bioloog op het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam. Immuno-art is gebaseerd op microscopische foto's uit haar weefselonderzoek en laat de mooiste beelden zien, omgevormd tot kunstwerken voor aan de muur. Het immuno-art project is bedoeld om fondsen te werven voor onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker, met name om de afweer te versterken. In dit onderzoeksveld werken top wetenschappers nu aan zeer hoopvolle behandelingen. Op de website zijn de beelden te zien die de basis vormen van twee collecties: immuno-art en de recent bewerkte immuno-artifacts. Onlangs is daar ook immuno-fashion bijgekomen, kleding- en shawl designs met immuno-art prints. Florry Vyth-Dreese exposeert regelmatig, ook houdt zij lezingen en geeft zij lessen op scholen aan VWO leerlingen over de afweer, met name de afweer tegen kanker.

 

Belangstelling voor een immuno-art kunstwerk?

Mail naar info@immuno-art.nl of ga naar de website: www.immuno-art.nl. Hierop ziet u ook een overzicht van de lopende tentoonstellingen en bijeenkomsten waar u van harte welkom bent. Tevens kunt u via de website donaties doen op het immuno-art project.

 
       
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

 

 

Deelnemers:
Marjan van Schaik
Emilie Raue
Marja de Bruijne
Zwaantje Weishaupt
Corry van Deyzen
Marianne Dijkstra
Ellen Vesters
Steven Stehouwer
Wimmy Barf
Otto Koedijk
Dieneke Boektje

 
       

28 november t/m 20 december op zaterdag en zondag van 12 – 17 uur

 

VERKOOPEXPOSITIE KUNST KADO

 

Wie op zoek is naar een bijzonder cadeau voor Sinterklaas of Kerst, kan weer terecht in galerie Lemferdinge van 28 november t/m 20 december op zaterdag en zondag van 12 – 17 uur.

Er is een nieuw en verrassend aanbod van kunst en toegepaste kunst, want naast de topverkoopster van vorig jaar Marjan van Schaik met haar prachtige glas, zijn er allemaal nieuwe mensen uitgenodigd.
Aan de muren vindt u schilderijen van plaatsgenotes Emilie Raue en Marja de Bruijne en tekeningen van Zwaantje Weishaupt, terwijl Corry van Deyzen kleurige textielcollages en wandkleden maakt. Emilie en Corrie hebben ook unieke kaarten. De beelden zijn dit jaar van Marianne Dijkstra, die u misschien kent van de kunstroute in Haren.
Als u op zoek bent naar sieraden, zult u hier dingen vinden die je beslist niet overal ziet; Ellen Vesters maakt o.a. kettingen van oude knopen en titaantovenaar Steven Stehouwer heeft sieraden in prachtige kleuren van titanium. Als je daarbij bijvoorbeeld een mooie sjaal of een jasje wilt hebben, kun je terecht bij Wimmy Barf. Otto Koedijk maakt houten voorwerpen, o.a. speelgoed en tenslotte hebben we nog Dieneke Boektje met handbeschilderd porseleinen gebruiksvoorwerpen.
Als je bedenkt dat de prijzen tussen de € 2,50 en € 250 ligt, is het duidelijk dat een bezoekje aan galerie Lemferdinge zeker de moeite waard is!

 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

 

Open: zaterdag/zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

 

Deelnemers:
Annet Hamstra,
Frieda Heyting,
Lonia Schölvinck,
Geke Steenmetz
.

 
   

9 januari t/m 28 februari 2016 op zaterdag en zondag van 12 – 17 uur

 

EXPOSITIE "ZEE, STRAND EN DUINEN"

 

Annet Hamstrakristallen op porselein
Het werk van Annet Hamster bestaat uit driedimensionale handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei, gestookt in een elektrische oven. De objecten worden geglazuurd met zelf ontwikkelde kristal glazuren, opgebracht in één of meerdere lagen. Keramiek met fragiele en verfijnde vormen, waarop kristallen een aantrekkelijke uitstraling hebben. Het karakter – de grootte en de vorm – van de kristallen wordt door de stoffen in het glazuur en het stookproces bepaald.
www.annethamster.nl

 

Frieda Heytingfoto’s
Na een universitaire loopbaan werd fotografie haar belangrijkste bezigheid. In haar fotografisch werk ligt de nadruk op natuurfotografie. Ze experimenteert graag met de mogelijkheden van fotografische techniek en nabewerking om datgene wat haar treft of opvalt naar voren te halen in het fotografische beeld. Op die manier probeert ze visuele ervaringen te delen en daarmee tevens de toeschouwer te attenderen op de verschillende manieren waarop men de werkelijkheid kan zien.

 

Lonia Schölvinck - schilderijen
Lonia Schölvinck is een bevlogen schilder, die graag de ZEE, KUST en WADDEN schildert. Het licht, dat je daar ervaart is een voortdurende bron van inspiratie. In haar olieverf schilderijen op linnen, zeildoek of paneel wil zij vooral de sfeer neerzetten. Het gaat erom, dat je voelt wat je ziet.

 

Geke Steenmetz - schilderijen
De themaʼs die Geke schildert variëren sterk, afhankelijk waar haar belangstelling op dat moment naar uitgaat en het seizoen waarin we zitten. Zij houdt er niet van zich tot één onderwerp te beperken. Mens- en dier portretten, landschappen soms ter plekke ʻplein-airʼ geschilderd en de zee met haar bezoekers. Zo varieert ze ook met de techniek. Olieverf, pastel en soms aquarel. De sfeer en het spel van (warm) licht en schaduw, contrasten en kleur zijn haar sleutelwoorden.
www.geke-steenmetz.nl

 
 

 
 

 

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

 

Open: zaterdag/zondag van 12.00 - 17.00 uur

 

 

Deelnemers:
Ton de Vreede,
Monica Desain,
Lydia Jonkman,
Hinnie Lamain,
Caroline Matser
.

 
   

5 maart t/m 24 april 2016 op zaterdag en zondag van 12 – 17 uur

 

EXPOSITIE "VEELKLEURIG"

 

Ton de Vreede
De aanleiding tot mijn werk wordt gehaald uit de mythologie, De aangesneden thema ‘s (natuur, ethiek, verlangen etc.; die ogenschijnlijk gewone alledaagse dingen) blijken nog steeds een grote actuele/ universele waarde te bezitten, en zijn min of meer een neerslag van mijn ‘reis‘ door het leven. Deze reis wordt mede gevisualiseerd door het gebruik van bootvormen en wagentjes. De wagentjes zijn o.a. verbeeldingen van menselijke eigenschappen en karaktertrekken. Zoveel mogelijk wordt gebruik gemaakt van het ‘afvalmateriaal’ van glas-, steen- en metaalverwerkende bedrijven. Ook mijn eigen ‘afval’ kan dienen als bron van inspiratie.

www.tondevreede.nl

 

Monica Desain
Op een expositie met het thema “Veelkleurig” mag het werk van de Eelder kunstenares Monica Desain, die helaas in 2014 is overleden, niet ontbreken. Opvallend aan al haar werken is de herkenbare en toegankelijke stijl: strak geschilderd, decoratief en opvallend fris van kleur. Door de speelse beweging in het lijnenspel en de vlakvulling ontstaan vogels, vissen, dieren en mensen; soms direct in het oog springend, soms meer als een zoekplaatje. Monica schilderde een flink oeuvre van schilderijen bij elkaar. De familie heeft hiervan nog 60 in bezit en wil die schilderijen (voorlopig) graag bijeen houden. Haar originele werk is dus niet te koop.

Om toch tegemoet te kunnen komen aan de behoefte van mensen om zelf zo’n doek in huis te hebben, zullen zogenaamde giclées gemaakt worden van enkele werken. Dit zijn kopieën van hoge kwaliteit met de strakke lijnvoering, de precieze kleuren en de structuur van het oorspronkelijke schilderij. www.monicadesainfoundation.nl

 

Lydia Jonkman
Lydia schildert met acryl op doek en op hout. Haar werk wordt gekenmerkt door de veelheid van kleur; helder en fris, intens, vrolijk, vaak contrasterend naast elkaar geplaatst op een ongewone en onverwacht manier. Ze gebruikt sprekende kleuren, vaak met felle tinten en krachtige en ongebruikelijke chromatische samenstellingen, zodat er een besef ontstaat van intens licht. Ze zit niet vast aan de regels van perspectief, maar experimenteert met diepte en ruimte. Lijnen en kleuren presenteren een bijzondere visie op de wereld en de samenleving en geven haar intensief vrolijke levenshouding weer.

www.lydiajonkman.nl

 

Hinnie Lamain
Hinnie is vijftien jaar geleden begonnen met schilderen en heeft een aantal teken, - en schilder cursussen gevolgd bij diverse kunstenaars. De afgelopen jaren heeft zij haar eigen stijl verder ontwikkeld. Zij werkt met acryl op linnen. Haar werken zijn abstract; veelal geabstraheerde vrouwen en bloemen. Haar schilderijen, worden laag over laag opgebouwd tot de juiste kleur, kracht en diepte is bereikt. Het resulteert in toegankelijk werk met een eigen kenmerkende sfeer. Zij werkt ook in opdracht, waarbij de maten van het schilderij en de kleur in overleg bepaald kunnen worden.

www.hinnielamain.nl

 

Caroline Matser
Caroline is autodidact en heeft zich de afgelopen 15 jaar steeds meer ontwikkeld als beeldend kunstenaar. Naast het feit dat haar werk ontzettend divers is en er van alles te ontdekken valt in haar composities en onderwerpen, is het kleurrijk en puur met een heel eigen en zeer herkenbaar karakter. Het is veelal abstract en het materiaal is heel verschillend. Zo maakt ze 3-D schilderijen, tulpobjecten van kunsthars, beschilderde glazen vazen, schalen van vezeldoek/kunsthars, beschilderde bamboeschalen en beesten van kunsthars.

www.carolinematser.com

 
 

 
 

 

             Terug >

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde

 

Deze tentoonstelling is te bezoeken van 26 april t/m 11 september, op tijdstippen dat de galerie vrij voor het publiek toegankelijk is. Alleen tijdens het Pinksterweekend moet deze expositie tijdelijk het veld ruimen voor het overzicht van de plaatselijke Kunstroute.

 

 

De expositie is te bezichtigen wanneer de galerie voor het publiek vrij toegankelijk is.

 

 

 

 

Ronald Wilfred Jansen
op zondagmiddag 12 juni is de fotograaf in de Galerie aanwezig.

__

 
   

26 april t/m 11 september 2016 op zaterdag en zondag van 12 – 17 uur

 

NATUURFOTO'S - RONALD WILFRED JANSEN

 

Prachtige natuurfoto's
in Galerie Lemferdinge

Op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde exposeert natuurfotograaf Ronald Wilfred Jansen in de zomermaanden zijn prachtige natuurfoto’s in Galerie Lemferdinge in Paterswolde.

Aanvankelijk allround fotograaf, legt Ronald zich de laatste 10 jaar vooral toe om natuurfotografie. Zo kan hij zijn interesse voor natuur en fotografie combineren met wandelen en buiten zijn. Hij fotografeert zowel landschappen, dieren als planten, maar wildfotografie is zijn grootste liefhebberij. Omdat wild goede zintuigen heeft en meestal erg schuw is, zijn ze moeilijk te benaderen. Vanuit zijn schuiltent, als de wind naar hem toe waait, fotografeert hij wild met een teleobjectief (100-400 mm). In wildparken, zoals Nationaal Park de Hoge Veluwe, worden de edelherten met voer gelokt en zijn ze vaak van nabij te fotograferen. Ronald zoekt echter liever de rust van de natuur op. Al rondzwervend en met zijn camera in de aanslag ontmoet hij soms een ree.

Ook houdt hij van landschapsfotografie, waarin dieren in hun natuurlijke biotoop worden vastgelegd.

Bij macrofotografie gaat er een nieuwe wereld open: details die met het blote oog niet of moeilijk te zien zijn, zoals de tentakels van de zonnedauw. Ronald is met name graag actief in de ochtenduren, hoewel hij geen ochtendmens is. Het licht is dan op heldere dagen het mooist, soms is er nevel of dauw, de dieren zijn dan het actiefst en het is niet druk.

Aanleiding voor de foto’s in deze expositie zijn de geluiden die klinken om grofwild, vooral het edelhert, in Drenthe te introduceren.

Hopelijk putten de bezoekers van deze expositie inspiratie uit zijn foto’s. In Nederland is nog veel moois te zien. Misschien maken we nog mee dat we een bronstroedel edelherten in Drenthe kunnen fotograferen.

In Drenthe is relatief veel rust, ruimte en voedsel. Kansen liggen er wel. Anderzijds mogen we blij zijn met de eigenheid van de natuur en het landschap in Drenthe en op de Veluwe. Laten we hier vooral zuinig om zijn zodat komende generaties hiervan ook kunnen genieten.

 

Deze tentoonstelling is te bezoeken van 26 april t/m 11 september, op tijdstippen dat de galerie vrij voor het publiek toegankelijk is. Alleen tijdens het Pinksterweekend moet deze expositie tijdelijk het veld ruimen voor het overzicht van de plaatselijke Kunstroute.

Op zondagmiddag 12 juni is de fotograaf zelf in de galerie aanwezig. Meer werk van deze natuurfotograaf kan bekeken worden op zijn website www.rwj-publishing.com

 
test
 

 
 

 

 

Overzichtsexpositie
zo 15 en ma16 mei van 11.00 tot 17.00 uur

 

Locatie:

Galerie Lemferdinge,

Lemferdingelaan 2

9765 AR Paterswolde

 

 

Kunstroute "Kunst(t)huis"

maandag 16 mei (2e Pinksterdag) tussen
11.00 en 17.00 uur.

Ca. 50 kunstenaars tonen hun werk thuis/atelier of samen op grotere locaties.

 

Locaties:

Galerie Lemferdinge

Else van der Laanhuis

Galerie Paterswolde

De Melkfabriek Bunne

 
   

2e Pinksterdag 16 mei 2016 van 11.00 – 17.00 uur

 

KUNSTROUTE "Kunst(T)huis"

 

KunstrouteKunstroute 2016

Op maandag 16 mei wordt voor de 13e keer de Kunstroute gehouden onder de titel “Kunst(t)huis”. Deze tweede Pinksterdag, tonen tussen 11.00 en 17.00 uur ca. 50 kunstenaars die actief zijn in Eelde, Paterswolde en omgeving hun werk op 22 locaties.
Dat doen zij individueel thuis of in het atelier of samen met andere kunstenaars op grotere locaties, zoals Lemferdinge en Else van der Laanhuis in Eelde, Galerie Paterswolde in Paterswolde en De Melkfabriek in Bunne.

 

Om uw route te bepalen kunt u op zondag 15 mei van 12.00 - 17.00 uur en op maandag 16 mei van 11.00 tot 17.00 uur eerst een bezoekje brengen aan de overzichtsexpositie in Galerie Lemferdinge.

 

Routefolders zijn verkrijgbaar bij TIP-kantoor Micadeau, Hoofdweg 179, Paterswolde en op alle deelnemende locaties. Download deelnemerslijst - routekaart

 

De Kunstroute is een initiatief van de Culturele Raad Eelde.

 

Loslaten en verbinden

Een intervieuw met Wilma Wassing, beeldendkunstenaar, in aanloop naar de Kunstroute 2016 [ lees/sluit interview ].

 

 

 

Overzicht werk van de deelnemende kunstenaars.
(Het nummer voor de naam correspondeert met de routekaart.)

 

 
                 
         
   2 |   Lia Vriend    4 |   Henk Dallinga    5 |   Rutger Hiemstra    7 |   Margriet Meijer  
                 
         
   8 |   Ans Reinders    8 |   Marchien de Rink    8 |   Teunsje Everards    9 |   Marijke Tjepkema  
                 
         
   10 |   Froukje Tolsma    11 |   Wilma Wassing    13 |   Leonie van Dijk-Wiering    13 |   Alice Ebbinge  
                 
         
   13 |   Rixta Simonides    17 |   Jef Depassé    19 |   Nanneke Huizinga    21 |   Martin van Kampen  
                 
         
   22 |   Annemarie Machielser    22 |   Annie Kok    22 |   Arend Kok    22 |   Bart Johannes  
                 
         
   22 |   Dorien v.d. Biggelaar    22 |   Ed Molenaar    22 |   Emmy Morren    22 |   Hilde Barendsen  
                 
         
   22 |   Iris Groenewold    22 |   Ivan Slezak    22 |   Klaas van Slooten    22 |   Mieke Hooyman  
                 
         
   22 |   Nel de Groot    22 |   Peter Tholen    22 |   Renske Boelkens    22 |   Thea Banning  
                 
               
   22 |   Tineke van Cranenburgh