« terug logogeel


Seizoen 2013-2014

Dit lijstje geeft een overzicht van de activiteiten die de Culturele Raad Eelde heeft georganiseerd of waarbij ze betrokken was. Met een klik op de titel gaat u naar de beschrijving.


Seizoen 2012-2013


Expositie van foto's door Ruurd Jelle van der Leij. Vanaf dinsdag 27 mei 2014 tot en met 21 september 2014.

Ruurd Jelle (1984) is opgegroeid in de Stellingwerven en opereert tegenwoordig vanuit Leeuwarden waar hij als fotograaf en excursieleider tal van activiteiten ontplooit. Ruurd Jelle heeft een Kust- en Zee management opleiding afgerond en is een erkend kenner van de natuur, met breed gerespecteerde expertise als het gaat om de vogelwereld. Hij heeft een speciaal oog voor vogels, en ziet menig detail welke door anderen onopgemerkt zouden blijven. Met die gave heeft hij al menig unieke ontdekking op zijn naam (hij heeft bijvoorbeeld in 2005 bij Wolvega de killdeerplevier voor het eerst gespot in Nederland).
Ook andere elementen van de natuur en het landschap ontgaan hem niet, en deze gave combineert hij met een goed gevoel voor compositie. Dat zijn belangrijke eigenschappen voor een fotograaf en deze talenten blijven niet onopgemerkt. Zo heeft hij alle foto's mogen aanleveren voor "Et Stellingwarver Voegelboek" dat verscheen in 2012.
Naast kleurrijke natuurfotografie heeft Ruurd Jelle een aantal technieken ontwikkeld waarmee door overbelichting (high key) of juist onderbelichting (low key) bijzondere effecten worden bereikt en aspecten van de natuur zichtbaar worden die doorgaans minder aandacht krijgen. Met dit werk haalt hij als het ware de natuur in huis. In deze expositie zijn daar sprekende staaltjes van te aanschouwen.













Naar boven


Zaterdag 8 maart tot zaterdag 11 mei 2014: "Licht en Lente"

Schilderijen van Hélène Grégoire, Geke Hoogstins en Emy Noya, glas van Joke Karssen.

Helene Gregoire
Hoever ik mij kan herinneren heb ik altijd dingen willen maken. Dat vond ik opwindend. Mijn interesse is altijd om vorm en ruimte in kleur uit te drukken, daarbij komt nog ritme en toon. Ik probeer mijn fascinatie met wat ik ervaar van de wereld rondom mij te schilderen.
Kleur is een belangrijk element om een bepaalde sfeer op te roepen, die representatief is voor het onderwerp. Ik heb nog altijd een grote honger om mijn gevoelend uit te drukken, en blijf altijd mijn eigen ontwikkeling volgen, als een ontdekking's reiziger.
De lijnen in mijn schilderijen door de raakvlakken zo dat die de lijnen creëren.
info: info@galeriedenandel.nl


Joke Karssen

Mijn naam is Joke Karssen; ik woon in Assen en heb daar een atelier en exporuimte. De beelden die ik maak zijn van glas, hout, steen of combinaties hiervan. Mijn interesse hiervoor is al begonnen toen ik les gaf in handenarbeid aan diverse scholen. Na mijn werkzaam leven kreeg ik volop tijd om hiermee verder te gaan.
Ik vertoef graag in de natuur, het inspireert me. Van een tak in het bos tot een verwelkt blaadje van een bloem in de tuin; van dode takken tot verbrand glas. Ik geniet van het combineren en experimenteren en uiteindelijk komt er dan een eindresultaat uit.
Exposeren doe ik op die plaatsen waar een doorsnee van de bevolking het kan zien en eventueel kopen.
Socrateslaan 5, 9404 ER Assen, tel. 0652335883


Emy Noya

Schilderijen van Emy Noya zijn een samenspel van vormen en kleuren. Ze schildert zonder vooraf bedacht plan. In haar abstracte, kleurrijke werk staat de uiteindelijke dynamiek in de compositie centraal. Er is veel variatie in werk en werkwijze, zowel sober, subtiel, minimalistisch als lyrisch, abstract expressionistisch.
Ze werkt met acrylverf op doek of paneel. Door het gebruik van gemengde technieken ontstaat er een doorwerkte “huid”, waarbij ze probeert de schoonheid van vergankelijkheid te laten zien. Oude gebouwen en voorwerpen, verweerde muren en materialen zijn een inspiratiebron. Emy: Al zoekend, uitproberend, ontstaat het schilderij, het eindresultaat is voor mij altijd spannend en verrassend. Schilderen is voor mij een prachtige manier om gevoelens te uiten en indrukken te verwerken.
Emy Noya staat geregistreerd bij het Centrum voor Beeldende Kunst Drenthe (CBK) als beeldend kunstenaar.
Schoolstraat 44, 9421 SN Bovensmilde 0592 413809 emynoya@kpnmail.nl


Geke Hoogstins (Kollumerland, 1956), schilder & theatermaker

Ze bracht haar jeugd door in Friesland en later in Groningen. Na haar toelating op de Academie Minerva in 1979, besloot ze echter te kiezen voor dans, theater en onderwijs. Inmiddels is zij een succesvol professioneel kunstenaar, aangesloten bij het CBK en sedert 2012 is zij als landschaps-kunstenaar verbonden aan het GEOpark De Hondsrug.
Geïnspireerd door de rijke cultuurhistorie van het Drentse landschap waarin ze woont en werkt realiseerde zij in 2007 het boek KUNSTlandschap. 50 aquarellen van bijzondere plekken langs de Drentse Aa en Hunze met informatie over de historie van deze plekken. De fascinatie voor de oeroude cultuur en haar grote passie voor dans en theater heeft Geke geïnspireerd tot het schrijven van de sage en het draaiboek voor "Walkyre echo's". In 2011 verscheen ook het boek Walkyre, geïllustreerd met de schilderijen die ze maakte als onderdeel van de voorstelling Walkyre echo’s.
In haar schilderijen probeert ze de sfeer en beleving van het landschap over te brengen om zo de toeschouwer deelgenoot te maken van haar belevingswereld. Ze is een perfectioniste en probeert in elk nieuw schilderij haar techniek verder te ontwikkelen. Ook de koeien zijn realistisch geschilderd en door te spelen met de expressie van hun ogen en houding, krijgen ze een eigen persoonlijkheid!
Ze schildert graag op grote doeken met olieverf, waarbij de schildering in vele lagen tot in detail wordt uitgewerkt. Haar werk exposeert ze thuis en regelmatig zijn er exposities van haar te zien. Eén van de highlights was de expositie “Dutch landscapes” in Siberië in 2008, waar ze 10 dagen lezingen en workshops heeft verzorgd. Haar werk hangt inmiddels in allerlei landen verspreid over de wereld.
Naast het beeldende werk heeft Geke jarenlange ervaring als danser/dansdocent/ choreograaf/ regisseur. Ze danste en volgde lessen in drama vanaf haar 6e jaar en heeft vanaf haar 16e aan een aantal grote amateur-musicals meegewerkt als danser en choreograaf en later geregisseerd. Als leerkracht was haar specialiteit dans en drama en als gediplomeerd jazzdansdocent, heeft zij lesgegeven en semi professionele dansgroepen geleid. De voorstelling Walkyre echo's heeft zij geschreven, geregisseerd en artistiek en zakelijk geleid. Zij werd in 2012 hiervoor genomineerd voor een Drentse Cultuurprijs.
Momenteel werkt ze aan een nieuwe voorstelling: "Terugkeer naar Gaia" die in 2014 gaat plaatsvinden. Het is een pleidooi voor het behoud van onze aarde en toekomst voor onze kinderen.
Voor Geke is schilderen en theater onlosmakelijk met elkaar verbonden: haar beelden, impressies, droombeelden en sociaalmaatschappelijke bewogenheid zoeken steeds weer een uitweg in een verschillende vorm van verbeelden.


Naar boven


Vrijdag 11 april 2014 om 20.00 uur
Vocal group "1 voor 12" zingt Close Harmony
Entree: € 8,00 incl. 1 consumptie
Locatie: Museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35, 9761 TJ Eelde
Voorverkoop: Museum Vosbergen, tel. 050 – 3081291 of info@museumvosbergen.nl
"1 voor 12" is een toonaangevende vocal group uit Groningen en omstreken. Onder leiding van John Damsma brengt zij gedurfde arrangementen – doorgaans a capella – ten gehore van veelal bekende nummers uit de jazz en pop. Bij hen staat plezier in het zingen bijna bovenaan, maar een smetteloze uitvoering nét ietsje hoger. "1 voor 12" bestaat dan ook louter uit ervaren zangers en zangeressen die gepokt en gemazeld zijn in de lichte muziek.




Naar boven


Zaterdag 4 Januari tot zondag 2 maart 2014:
Rondom Eelde en Paterwolde

Schilderijen van Klaas Bil en Froukje Tolsma, aquarellen van Paul v.d.Veur en hout van Geertje Koops.

Klaas Bil
De uitnodiging om mee te doen aan de expositie in galerie Lemferdinge ‘rondom Eelde-Paterswolde’ is voor mij een prachtige aanleiding om de schoonheid van mijn directe woonomgeving te laten zien.
Als kind ben ik hier opgegroeid, klom in de bomen en sprong over de sloten, zag de vogels en de vissen, beleefde de kou en de warmte, nat en droog, het wisselen van de seizoenen. Dat ligt diep in mijn wezen verankerd.
Jaren en jaren was ik weg uit deze omgeving. In het jaar 2000 kregen wij de gelegenheid een huis te kopen in Paterswolde. Ik was weer terug bij de majestueuze beuken, de stoere eiken en de ruisende dennen, de diepjes, de sloten en kanalen, de meren en de plassen, het zand en de modder.
Ik tekende en schilderde op loopafstand van mijn huis; de Vosbergen, het Oosterland, het Frieseveen en het Paterswoldse meer, de Drentse Aa en het Eelderdiep, het was allemaal weer binnen handbereik. Telkens weer werd ik getroffen door de variatie, de schoonheid en de intieme ontmoetingen in alle jaargetijden, onder alle weersomstandigheden.
Ik trek er op uit met schildersezel, papier of doek, inkt, potlood, houtskool, krijt of verf. Alleen het vastleggen van de directe beleving interesseert mij. De mooiste momenten zijn als in de ontmoeting met het landschap de innerlijke ontroering samenvalt met het uiterlijke beeld, dat het landschap spiegelt wat ik innerlijk beleef. Foto’s maak ik niet, zij vertekenen mijn beeld. Ter plekke maak ik de opzet, soms kom ik een paar keer terug, soms is één keer voldoende en werk ik in het atelier de gemaakte schetsen uit. De herinnering aan het licht, de kleuren en de geuren, de geluiden, de wind en de temperatuur nog vers in mijn geheugen. In de loop der jaren word ik steeds weer geïnspireerd door andere aspecten van de landschappen rondom Eelde-Paterswolde; bomen, houtwallen, water, luchten, meren, coulissen, wegen, paden en landhuizen.
Ik nodig u dan ook uit deze belevingen met mij te delen door het bezoeken van de expositie ‘rondom Eelde en Paterswolde’, om te zien en te ervaren hoeveel schoonheid hier is.

Gonny Fournier
Sinds 1990 maak ik objecten van glas, zowel voor binnen als voor buiten. Hoewel ik mijzelf geen grenzen opleg wat betreft onderwerp, stijl, kleur of techniek, ligt meestal dezelfde basislijn ten grondslag aan de onderwerpen. De cirkelgang van het leven is die basislijn: ontstaan en gaan, en de daar tussen liggende periode van intermenselijk contact. De zoektocht van de mens naar het succesvol overleven. Maar dat betekent niet dat ik altijd ernstige of somber werk maak.
Ik maak gebruik van uiteenlopende oventechnieken zoals vlakfusen, slumping, patte de verre of glascasting. Ik gebruik wel kleuren maar ook vaak alleen blank glas. De nieuwe stukken glas worden vervolgens gevormd of verwerkt met andere materialen zoals metaal, hout of keramiek. De objecten ogen daardoor heel divers. Vaak herkennen mensen mij niet aan mijn werk doordat het steeds een andere verschijningsvorm heeft.
Naast mijn eigen werk vind ik het leuk om technieken over te dragen Er zijn cursussen brandschilderen en glassmelten. Informatie staat op mijn site. Mijn werkplaats is in de Punt.

        


Paul van der Veur
Tijdens mijn Biologiestudie in Groningen en daarna 32 jaar parttime leraar biologie aan het Maartenscollege te Haren en Groningen heb ik diverse cursussen schilderen en tekenen gevolgd. Robin D’Arcy Shillcock heeft mij de liefde voor het tekenen van levende dieren bijgebracht. Ben van Voorn was een belangrijke leermeester op het gebied van aquarelleertechniek.
Sinds 2006 besteed ik een dag in de week aan het werken in het atelier van mijn overleden vriend Ben van Voorn, Brink 7 te Yde. Daar werk ik samen met twee andere kunstenaars. We stimuleren en helpen elkaar.
Een paar jaar heb ik met veel plezier droge naald prenten gemaakt met behulp van een tot drukpers omgebouwde mangel. De laatste tijd schilder ik met waterverf ook regelmatig ter plekke in de natuur. Ook nu weer samen met andere kunstenaars. In 2010 en 2011 werkte ik in alle seizoenen in natuurmonument Vennebroek en het Friese Veen te Eelde en nu alweer een paar jaar bij het Siepelveen te Zeegse. Ik laat me daarbij inspireren door de aquarellen van Ben van Voorn. En ook door schilders als: Bruno Liljefors, Tom Thomson, Turner en Jan Hendrik Weissenbruch.


        


Geertje Koops
Van kinds af aan zat ik eigenlijk al in het hout want ik kom uit een Friese timmermansfamilie. De werkplaats van mijn pake, de de machines, het houtstek en de geur van het hout; ik ben ermee groot geworden. Toch heeft het een tijd geduurd voordat ikzelf met hout aan de slag ging.
Werken met hout is een uitdaging en passie om mijn vormen en beelden uit het hout te halen, rekening houdend met de (on)mogelijkheden van het hout. Met passie en creativiteit alleen red je het niet. Ik schoolde mij op verschillende manieren om zoveel mogelijk technieken kennis en vaardigheden van het houtbewerken in de vingers te krijgen.
Het maken van houten beelden vind ik erg mooi; ze vertalen gevoelens, emoties en ervaringen. Daarnaast heb ik mij gespecialiseerd in het maken van bedrijfslogo’s, naamborden en andere teksten in hout.


        


Froukje Tolsma
Naast het werk bij een reclamebureau begon Froukje Tolsma haar opleiding aan de Academie Vredeman de Vries in Leeuwarden. Onderbroken door een verblijf van enkele jaren in Suriname vervolgde zij haar studie aan de Academie Minerva in Groningen. Zij studeerde in 1979 af in de vakken grafiek en schilderen.
Het behalen van het diploma PDB gaf haar de mogelijkheid cursussen schilderen in haar eigen atelier te geven onder auspiciën van de Volksuniversiteit. Het grootste deel van de tijd wordt besteed aan het vrije kunstenaarschap. De eerste jaren lag het accent hoofdzakelijk op grafiek, waarmee regelmatig werd geëxposeerd. Maar passie voor het schilderen met olieverf kreeg steeds meer de overhand. Zij werkt op een realistische, vitale en soms poëtische wijze, waarbij haar techniek allerminst is vast te pinnen op een stijl. Zij laat zich door allerlei onderwerpen inspireren. Deze keer is het thema de natuur rondom Eelde.

        

Naar boven


Woensdag 19 februari 2014 om 20.00 uur
Mozart en de piano – muzieklezing door dr. Marcel Zwitser
Entree: € 8,00 (inclusief consumptie)
Locatie: museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35, 9761 TJ Eelde
Voorverkoop: museum Vosbergen, tel. 050 – 3081291 of info@museumvosbergen.nl
Toen Mozart naar Wenen verhuisde, nam hij zich onder meer voor zich als pianovirtuoos te gaan aanbieden aan het muziekminnende publiek in de Oostenrijkse hoofdstad. De piano die hij het liefst voor zijn concerten had gekocht, lag echter boven zijn budget. Daarom nam hij genoegen met een instrument van tweede garnituur. Wat deed Mozart zoal met het door hem gekochte instrument? Zijn bijv. zijn pianosonates voor dit instrument gecomponeerd? Schreef Mozart nog meer voor piano dan sonates en concerten? Vragen waarop dr. Marcel Zwitser antwoord hoopt te geven op deze avond gewijd aan Mozart en de piano.














Naar boven


Woensdag 5 maart 2014 om 20.00 uur
“Wilhelmina Bladergroen” – lezing door prof. dr. Mineke van Essen
Entree: € €5,00 incl. koffie/thee
Locatie: Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde.
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde.
Toen oud-plaatsgenote Mineke van Essen enige jaren geleden een begin had gemaakt met haar onderzoek naar het leven van Wilhelmina Bladergroen, heeft zij het toen beschikbare materiaal gebruikt om een lezing te houden over deze bekende orthopedagoge. Ze beloofde toen, dat ze terug zou komen om het hele verhaal te vertellen, als het onderzoek was afgesloten en het boek gepubliceerd. Deze belofte wordt nu ingelost.
Haar boek ’Wilhelmina Bladergroen - vrouw in de eeuw van het kind’ is in oktober 2012 uitgekomen en enthousiast ontvangen.
Van Essens biografie is geslaagd, omdat ze het leven van een opmerkelijk vrouw heeft geschetst in een tijd die weliswaar "de eeuw van het kind" wordt genoemd, maar die op het niveau waarop Bladergroen er in participeerde, een mannenwereld was. Maar haar boek is vooral de moeite waard omdat ze haar lezers laat delen in de dilemma’s die ze in het leven van Bladergroen tegenkomt en in het begrip dat ze uiteindelijk vindt:

"tegen het einde van mijn zoektocht raakte ik steeds meer geïntrigeerd door de complexe persoonlijkheid die schuilging achter dit overactieve, turbulente en ook tragische bestaan. De vraag naar het spanningsveld tussen roem en verguizing, tussen heldin en lastige dilettante, praktijkvrouw en professor verdween naar de achtergrond. In plaats daarvan kwam begrip voor het leven dat ze leidde, dat haar in zekere zin ook maar overkwam."(biografieportaal)

In de lezing van 5 maart zal Mineke van Essen ook ingaan op het belang dat Wilhelmina Bladergroen voor Eelde/Paterswolde gehad heeft met de school die ze daar stichtte.







Naar boven


Vrijdag 7 februari 2014 om 20:15 uur
“Stad op Maat” – gezongen en gespeeld door De Kuip
Entree: € 15,00, vrienden van het Museum € 12,00, incl. consumptie
Locatie: Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde
Voorverkoop: Museum De Buitenplaats, tel. 050 3095818
In 1999 werd het boekje 'Stad...', van Driek van Wissen, met 21 sonnetten over de stad Groningen, huis aan huis verspreid in Groningen. Singer/songwriter Wim van der Kuip heeft Drieks gedichten over de stad en provincie Groningen muzikaal geïnterpreteerd tot zo'n twintig rake en smaakvolle liedjes, die vertolkt worden door De Kuip.

















Naar boven


Donderdag 23 januari 2014 om 20.00 uur
Architectuurlezing door Rob Schreibers
Entree: € 5,00 incl. koffie/thee
Locatie: Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde
Wonen, werken, winkelen, naar school gaan, recreëren, verzorgen, begraven..... Allemaal onderwerpen, waar een gemeente aan ontwerpt. Rob Schreibers, stedenbouwkundig adviseur van de gemeente Tynaarlo vertelt; zoals bijv. over het Grote Veen en de uitbreiding van begraafplaats De Duinen.

Naar boven


Dinsdag 24 december 2013 om 23.00 uur
KERSTZANG
Entree: gratis, locatie: de Dorpskerk
Traditiegetrouw vindt ook dit jaar op 24 december, kerstavond dus, om 23.30 uur een samenzang bij de NH kerk in Eelde plaats. De harmonie "Nieuw Leven" begeleidt deze sfeervolle bijeenkomst, die gesponsord wordt door de "Stichting Vrienden van de Dorpskerk Eelde". Tekstboekjes zijn vanaf 23.00 uur bij de kerk verkrijgbaar.

Naar boven


Zaterdag 21 december 2013 om 17.15 uur
“A CHRISTMAS CAROL IN PROSE” door vertelster Thea Rijsewijk
Entree: volwassenen € 10, 00 / kinderen €5,00 incl. glühwein of warme chocolademelk
Locatie: Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76, 9976 EK Eelde
Voorverkoop: Museum De Buitenplaats, tel. 050 3095818
Het bekende kerstverhaal van Dickens over de gierigaard Scrooge wordt door Thea Rijsewijk op levendige wijze verteld, waarbij Gerbrand Dijkstra haar op de viool begeleidt. Het verhaal is sterk ingekort en mede daardoor is deze voorstelling van ca. 45 minuten zeer geschikt voor de hele familie.



Zaterdag 21 september 2013 – Zondag 24 november 2013: Kunstexpositie

21 September – 24 november 2013   Geïnspireerd door de Natuur. Schilderijen van Rens Hoekstra en Nel Egberts, grafiek en tekeningen van Marijke van Dijk en hout met keramiek van Liesbeth Topper.

Marijke van Dijk
In deze expositie laat Marijke o.a. haar nieuwste grafische werk en enige grote tekeningen zien. In dit nieuwe werk concentreert zij zich meer en meer op sobere vormen en patronen, die zij in de natuur dicht bij haar huis tegenkomt. Het zijn juist die vormen en patronen, waaraan je meestal voorbij loopt, omdat ze te 'gewoon' zijn, die Marijke in al hun schoonheid en eenvoud zichtbaar wil maken. Het werk krijgt daardoor een verstild, meditatief karakter. In haar werk van eerdere jaren, waarvan een deel ook in de expositie te zien zal zijn, is deze thematiek, naast de invloeden van sprookjes en verhalen, ook herkenbaar. Zie ook www.marijkevandijk.nl

                            Marijke van Dijk


Shadowland

Winter

Na de onverwachte dood in 2011 van Nel Egberts (Academie Minerva te Groningen, afdeling Autonome kunst) bleek zij een enorm oeuvre te hebben nagelaten. De collectie Nel Egberts omvat aquarellen, tekeningen, acrylschilderijen op doek en papier, viltstiftwerken, borduurcomposities en geborduurde sieraden.
Tijdens haar leven heeft ze haar werk nooit tentoongesteld - deels uit bescheidenheid, deels uit vrees dat openbaarheid haar te veel zou afleiden van het gedisciplineerde werken aan haar kunst. Voor de tentoonstelling ”Geïnspireerd door de natuur” is een keuze gemaakt uit aquarel-, acryl- en viltstiftwerk.
De natuur vormde voor Nel een belangrijke bron van inspiratie. Haar talrijke wandelingen, vooral in Noord- Drenthe, hebben de basis gevormd voor een aantal figuratieve, enigszins realistische afbeeldingen van het landschap.
Haar verwondering over de verscheidenheid in de natuur is ook terug te zien in zeer gevarieerde structuren van haar abstract wiskundig werk met geometrische patronen. Dit omvangrijke deel van haar werk is het resultaat van haar grondige studies naar ruimtelijke vormen, wiskundige wetten en kleurentheorieën. Motieven daarbij zijn beweging, groei, herhaling, ritme en balans. Of ze nu met potlood, krijt, verf, viltstift of borduurzijde werkte, altijd streefde Nel Egberts naar harmonie en evenwicht in haar kunst. Zie ook www.kunstnel.nl

links: Jeanne van Leeuwen, zus van Nel Egberts

schelpenboom

Rens Hoekstra
Het werk van Rens Hoekstra wordt gekenmerkt door expressief kleurgebruik en een forse penseelstreek waarmee zij het beeld ondersteunt en de monumentaliteit benadrukt. Zij typeert haar werk als ‘geabstraheerd figuratief’, want al schildert ze figuratief, al te realistisch wil ze niet zijn, omdat er iets aan de verbeelding moet worden overgelaten. Een veel voorkomend motief in haar werk is de natuur, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor het licht. Zie ook www.renshoekstra.nl

Rens Hoekstra

         

Bleipet                                                                           Strandcabines

Liesbeth Topper
De realisatie van het onmogelijke is de hoogste fascinatie en het diepste geheim van de kunst”. Deze gedachte van Tadeusz Kantor en ruim 20 jaar studeren, zoeken en experimenteren hebben Liesbeth Topper gebracht tot haar eigen handschrift: een mix van klei, staal, hout en glas als medium voor haar ”beeldende bespiegelingen”. Thema’s als omhullen,verhullen en onthullen keren hierin telkens terug en voorturend ontvouwen zich nieuwe inzichten. Het zoeken naar ”betekenis“ is een rode draad die door haar werk loopt; het ontrafelen van de diepere lagen verborgen in de thema’s mens, tijd en vergankelijkheid.Zie ook www.topperinbeeld.com

Liesbeth Topper


         

Fate                                                                                      Realm

Naar boven


Kunst Kado Galerie Lemferdinge zaterdag 30 november t/m 22 december 2013

Openingstijden zaterdag en zondag 12:00 – 17:00 uur
Verkoop expositie van € 2,50 - € 250,00 met beeldende en toegepaste kunst.

Edith Benedictus - glas
Zie website   www.glasatelierbenedictus.nl

Gerri van der Veur - kartonnage en keramiek
Zij maakt dozen in allerlei maten, bekleed met boekbinderslinnen en leuk gedessineerd papier. Het papier is verzameld op reizen, uit musea en speciale winkels.
Dozen kunnen op bestelling gemaakt worden evenals mappen. Tevens kun je bij haar terecht voor het inbinden van tijdschriften en restaureren van boeken.
Een andere grote liefde betreft keramiek. Ook iets om lekker met de handen bezig te zijn. Meestal verandert een klomp klei in een beeldje.


Kees van Rijen - prints, kaarten, cadeau artikelen.
Zie website  www.keesvanrijen.nl


Ida ten Berge– kleding, accessoires en sieraden

                  

Zie ook website  www.dekranenborg.nl


Ryan Horstman–vormgeving

Zie ook website  www.horstmanvormgeving.nl


Eefje van der Wielen – sieraden
RAGTIME is een sieradenlijn van Eefje van der Wielen. RAG is een Engels woord en betekent vod of prul. Veel prullen worden achteloos weggegooid terwijl ze soms heel mooi zijn. Je moet het alleen wel willen zien. Ik maak graag van iets waardeloos iets waardevols.


Eline Jansen – keramiek

         

Zie ook website  www.kunsteline.nl


Ginie Arends – kunstquilts


Joke Karssen – sieraden
In de afgelopen jaren heb ik zeer veel kettingen gemaakt van allerlei materialen zoals: materialen uit de natuur, fietsenbanden, resten leer gemengd met allerlei soorten kralen.
Tevens heb ik hangers gemaakt van glas, soms in kombinatie met edelsteenkralen. De laatste tijd maak ik voornamelijk kettingen van edelsteenkralen samen met andere soorten kralen. Als ik begin weet ik nooit hoe de ketting eruit zal zien. Kleuren zijn voor mij heel belangrijk en die spelen een grote rol tijdens het proces van maken.

        

Zie ook website  www.jokeskunst.nl


Jan Lubbers – aquarellen

        


Marlies Moons – leren tassen en sieraden


Naar boven


Zaterdag 9 november 2013
50 jaar cultuur in Eelde/Paterswolde

Afgelopen zaterdag kwamen een aantal (oud-)leden van de Culturele Commissie en de huidige Culturele Raad Eelde bij elkaar voor een feestelijke bijeenkomst in Galerie Lemferdinge. De reden voor dit (bescheiden) feestje?
In 1963 werd door de toenmalige gemeente Eelde de Culturele Commissie opgericht. Nu, 50 jaar later, wordt de Culturele Raad Eelde nog steeds gefinancierd door de Gemeente Tynaarlo, een bewijs dat de gemeente ook in deze tijd van bezuinigingen de cultuur gelukkig nog steeds een warm hart toedraagt.

speechje van een oud-lid


In de afgelopen 50 jaar zijn er honderden evenementen georganiseerd, die altijd zeer divers van karakter waren. Want de primaire doelstelling was en is nog steeds het bedienen van een zo breed mogelijk publiek. Dit is de afgelopen vijftig jaren goed gelukt, zoals nu ook weer uit het seizoensprogramma 2013/2014 blijkt: van kindertheater in het Dorpshuis tot samenzang bij de Dorpskerk op kerstavond, van interessante lezingen tot een fietstocht door het dorp. En vaste onderdelen als de exposities in Galerie Lemferdinge en de maandelijkse films in de Filmfabriek in Bunne.

onderhoudende gesprekken


Sommige van de aanwezige oud-leden van de Culturele commissie/raad Eelde hadden elkaar lang niet gezien en de feestelijke bijeenkomst in Lemferdinge werd een gezellige reünie, waarbij men kon genieten van een buffet dat door de leden van de huidige Culturele Raad klaargemaakt was. Daarna werd de viering van 50 jaar Cultuur in Eelde/Paterswolde werd geheel in stijl afgesloten met een bezoek aan het concert van de pianist Fredric Voorn in Museum Vosbergen.
K.M.

hier viel wat te halen!

Naar boven


Donderdag 7 november 2013 om 20.00 uur:
Wonderen van Geneeskunst in de oudheid en middeleeuwen - Dineke de Vries.

Entree: € 5,00 incl. koffie of thee
Locatie: Galerie Lemferdinge, Lemferdingelaan 2, 9765 AR Paterswolde
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde
De geneeskundige zorg in vroeger tijden zag er heel anders uit dan nu. We kunnen ons hierover een aardig idee vormen, omdat door de eeuwen heen veel in beeld is gebracht. Kunsthistoricus Dineke de Vries laat aan de hand van beeldmateriaal vele wonderen van geneeskunst uit Oudheid en Middeleeuwen aan de orde komen, waarbij geloof en bijgeloof centraal zullen staan.

         

Verslag Geneeskunst in de Oudheid en de Middeleeuwen.
De historicus Dineke de Vries, ook bekend als gids van talloze kunstexcursies, hield donderdag j.l. op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde in Lemferdinge een lezing over kunstuitingen die gemaakt zijn over geneeskundige aspecten in de Oudheid en Middeleeuwen. Daartoe was zij uitgerust met twee projectoren, die het mogelijk maakten om van de getoonde beelden (veelal schilderijen) ook een nog eens ingezoomde versie te laten zien.
Het verhaal begint bij de koninkrijken in Mesopotamië en Egypte, waar helaas weinig meer van bekend is. Natuur en godsdienst spelen in deze tijd bij ziektegenezing een grote rol.
Meer weten we van de geneeskunst in het oude Griekenland en omstreken, waar ‘De eed van Hippocrates’ en de esculaap vandaan komen. De Romeinen bouwden op deze kennis voort. We zien dat in dit tijdvak ook semi-wetenschappelijke elementen een rol gaan spelen.
Tot aan de Middeleeuwen is weinig meer bekend, hoewel we kunnen aannemen dat geneeskrachtige kruiden en ingrepen van (christelijke) heiligen hun intree maken.
Aan de hand van manuscripten en schilderijen kan aangetoond worden hoe het in de Middeleeuwen toeging in de geneeskunst. De eerste ziekenhuizen, verbonden aan kloosters, verschenen. Ook hier weer diverse heiligen en astrologie speelde een grote rol, men probeerde aan de hand van de dierenriemtekens een behandeling van ziekten te duiden.
Al met al een interessante avond, al was er een mevrouw die opmerkte dat ze vannacht wellicht minder goed zou slapen. Want ja, zachtzinnig was men in die tijd niet!
jcdw

Naar boven


Vrijdag 25 oktober 2013 om 20.00 uur
HAARDLOPER HUZENGOA
Entree: € 10, 00 incl. koffie/thee
Locatie: Café Boelens, Hoofdweg 83, 9761 EC Eelde
Voorverkoop: Café Boelens, tel. 050 3091323 / info@cafeboelens.nl
Theatergroep WAARK speelt “Haardloper Huzengoa”, het verhaal van Louwe Huizenga, die in het begin van de vorige eeuw vriend en vijand versteld deed staan van zijn ongelooflijke loopprestaties. Deze succesvolle theatervoorstelling heeft al veel volle zalen getrokken. Mis hem dus niet!

Naar boven


Woensdag 23 oktober 2013 om 14.30 uur
KINDERTHEATER & WORKSHOP “BANG MANNETJE”
Entree: € 2, 00 incl. iets lekkers.
Locatie: Ons Dorpshuis, Bähler Boermalaan 4, 9765 AP Paterswolde
Voorverkoop: ‘TIP’ in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179, 9765 CC Paterswolde
Bang Mannetje is een workshopvoorstelling voor kinderen van 4 – 7 jaar, waarbij de twee actrices met o.a. liedjes en poppen de kinderen betrekken bij de emoties van een jongetje dat werkelijk overal bang voor is. Na de voorstelling worden de kinderen uitgenodigd met hun eigen fantasie en creativiteit het verhaal te herbeleven. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mathilde Stein met illustraties van Mies van Houten.

Verslag van "Bang Mannetje" in Ons Dorpshuis.
Ademloos zaten ze te kijken, de kinderen die naar Ons Dorpshuis gekomen waren voor de voorstelling “Bang Mannetje” van theatergroep Katkids. En niet alleen zij, ook de ouders en grootouders die meegekomen waren, volgden met veel plezier de verrichtingen van het jongetje dat overal bang voor is en graag van die angst af wil komen en daarom op zoek gaat naar de toverboom. De speelsters wisten hun jeugdige publiek goed te motiveren om het bange mannetje op allerlei manieren te helpen op die tocht, zodat het allemaal goed afloopt.
Ook bij de daaropvolgende workshop voor kinderen tussen 4 en 7 jaar oud werd heel enthousiast meegedaan. Wie weet is hier de basis gelegd voor een toekomstige toneelcarrière, want aan fantasie en uitdrukkingsvermogen ontbrak het de deelnemertjes niet!
Aanwezige CRE-leden werden na afloop door diverse ouders en kinderen hartelijk bedankt voor dit initiatief.
M.V.

Naar boven



Zondag 29 september 2013 17.00 uur
RONDJE CULTUUR
Aanvang Lemferdinge
Als opening van het nieuwe culturele seizoen 2013 / 2014 openen op zondag 29 september zes verschillende culturele organisaties in Eelde/Paterswolde en Bunne hun deuren. Op de eigen locaties worden optredens aangeboden door een grote verscheidenheid aan artiesten. Alle optredens zijn gratis te bezoeken en tussen de verschillende locaties kunt u zich in een heuse Postkoets of Jan Plezier laten vervoeren. Als hekkesluiter biedt de Culturele Raad Eelde/Paterswolde op het Landgoed Lemferdinge een jazzy performance aan met Alice Altink, vocals; Han Hesselink, piano; Joop van Dalen, saxofoon en Ruud Vleij, contrabas. Vanaf 17 uur kan zo onder het genot van een hapje en een drankje het 'Rondje Cultuur' op een muzikale en gezellige wijze worden afgesloten. Voor het volledige programma van 'Rondje Cultuur' verwijzen we u naar de publicaties in de regionale pers.


Naar boven