Zondag 22 januari 2023 15:00 uur:

 

THE DUKE - UITVERKOCHT

 
 

Soms is een waargebeurd verhaal vreemder dan het gekste wat je uit de duim kunt zuigen, en ligt een verfilming voor de hand. Zo ook dit geestige en ontroerend schelmenverhaalverhaal. In 1961 werd Goya's portret van de hertog van Wellington gestolen, waarde honderdzestigduizend pond. In de losgeldbrieven aan de krant schreef de dader, een oudere man, dat hij het schilderij zou teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee in zou stemmen om gratis televisie te verstrekken aan ouderen. Pas vijftig jaar later wordt bekend wat de echte reden is van deze diefstal.

 

Regisseur Roger Michell, (65) stierf praktisch in het harnas, een paar weken nadat ‘The Duke’ in première ging op het festival van Venetië. ‘Notting Hill’ (1999) was zijn grootste romantische komedie, maar ook ‘The Duke’ getuigt weer van Michells talent om het komische en het tragische te verenigen. Zo’n film met een goed en sociaal hart waarin een charmante Engelse stumper uit de lagere klasse tot held kan uitgroeien.

 

Michell vond twee ideale hoofrolspelers: Broadbent, is zo’n man die je veel – zo niet alles- vergeeft. Het is een feest om Broadbent los te zien gaan. Voor hem betekent dit een kleine terugkeer naar zijn wortels, want kenners van Britse humor zullen misschien wel weten dat Broadbent als jongere acteur graag kwam opdraven voor een anarchistische televisiekomedie zoals ‘Black Adder’ en verschillende producties van de leden van Monty Python. Tegenover hem speelt Helen Mirren misschien wel de kranigste oude vrouw die ze tot op heden heeft neergezet, ze biedt hier met verve een komisch tegenwicht. Samen maken ze een huwelijk dat al jaren een beetje stuk is, getekend door een onuitgesproken trauma. Mirrens personage Dorothy kropt haar gevoelens nog het meeste op.
‘The Duke’ is een kroon op het oeuvre van Michell, hij toont puur vakmanschap.

 

Regie: Roger Michell | Scenario: Richard Bean en Clive Coleman Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2020

Cast: Jim Broadbent (Kempton Bunton), Helen Mirren (Dorothy Bunton) e.a.

 

Toegang € 10,00 (incl. koffie /thee).

De Filmfabriek (in de Melkfabriek), Peizerweg 2, 9496 PC Bunne

 

 
 

 

 
       
                 
 

DE FILMFABRIEK is gevestigd in "De Melkfabriek"
Peizerweg 2, 9496 PC Bunne.

 

FILM: THE DUKE

Zondag 22 jan. 2023

aanvang 15:00 uur

Entree: € 10,- incl. koffie/thee

             

RESERVERINGEN

Reserveringen worden afgehandeld in volgorde van binnenkomst. Pas als het verschuldigde bedrag op de rekening van Stichting Culturele Raad Eelde staat is uw reservering definitief. U ontvangt hiervan geen bevestiging.