Overzicht van activiteiten
die de Culturele Raad Eelde de komende tijd organiseert of waarbij ze betrokken is.


 
 Datum Tijd Titel/uitvoering Activiteit pijl
 di 20-10-20
 di 10-11-20
 
 
       
Overzicht uitgevoerde activiteiten  
 do 16-01-20
 do 06-03-20
 zo 27-09-20
 
       
       
         
 
Stichting Culturele Raad Eelde Postbus 115,
9765 ZJ Paterswolde
e-mail: info@cultureleraadeelde.nl
 
       
 

 

Locatie:
Herberg van Hilbrantsz
Hoofdweg 90,
9761 EK Eelde

 

Datum: 20 oktober 2020

aanvangstijd 20.00 uur
entree € 5,00

 

Reserveren:
Vooraf reserveren via info@cultureleraadeelde.nl is noodzakelijk. Bestellers ontvangen via de mail een reactie met daarin vermeld het banknummer waar het bedrag naar overgemaakt kan worden. Betaling aan de zaal is niet mogelijk.

 

Bij een bestelling van 2 plaatsen staan de stoelen naast elkaar maar wel op 1,5 meter afstand van de overige stoelen.

 
   

Dinsdag 20 oktober 2020, 20.00 uur

LEZING door kunsthistorica Margaret Breukink      

KLIMT EN WENEN IN HET FIN DE SIÈCLE

 

Rodaan Al GalidiOp dinsdag 20 oktober komt kunsthistorica Margaret Breukink in de Herberg van Hilbrantsz een lezing houden over Klimt en Wenen in het fin de siècle. De naam Gustav Klimt (1862-1918) is nauw verbonden met sensuele lijnen, erotiek, verleidelijke vrouwen en gouden versieringen. Zijn onmiddellijk te herkennen werk is het symbool geworden van Wenen rond 1900. Met betekenisvolle schilderijen als Judith en De Kus, waarin een liefdespaar versmolten lijkt in een vergulde omhelzing, oogstte Klimt internationale roem. Hij was één van de meest vooraanstaande kunstenaars van zijn tijd en wordt gezien als een stamvader van het Weense modernisme. Hij was een stimulerend voorbeeld voor jongere kunstenaars in hun opstand tegen de waarden van de oudere generatie.

Zo was hij voorzitter van de vereniging van avant-garde kunstenaars Die Wiener Secession, die in 1987 werd opgericht.

De Culturele Raad Eelde is blij dat deze bevlogen vertelster weer naar Eelde wil komen en we zijn er zeker van dat ze haar toehoorders wederom zal weten te boeien.

 

Aanvangstijd 20.00 uur; entree € 5,00 (Uitsluitend vooraf reserveren via info@cultureleraadeelde.nl)

 
       
 

 

 

Locatie:
Herberg van Hilbrantsz
Hoofdweg 90,
9761 EK Eelde

 

Datum: 10 nov. 2020

aanvangstijd 20.00 uur
entree € 5,00

 

Reserveren:

Vooraf reserveren via info@cultureleraadeelde.nl

Bestellers ontvangen via de mail een reactie met daarin vermeld het banknummer waar het bedrag naar overgemaakt kan worden.

 
   

Dinsdag 10 november 2020, 20.00 uur

LEZING over Noord-Korea door Marc Roth     

'DE VERBEELDE WERKELIJKHEID'

 

Op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde houdt Drs. Marc Roth op dinsdag 10 november een lezing over Noord-Korea.

In zijn verhaal 'De verbeelde werkelijkheid' neemt hij je mee naar het meest gesloten land ter wereld. Met zijn reisorganisatie Roth Spark Travel organiseert hij reizen naar Noord-Korea, een land waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bekijken mag.

 

De plekken, plaatsen en dingen die je te zien krijgt maken het land trots, maar dat wil niet zeggen dat je in een oneindig durend toneelstuk terechtkomt. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar zeker als je alleen of met een kleine groep bent zijn er soms echt wel mogelijkheden om 'buiten de gebaande paden' te gaan.

 

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en opvallend uithangbord van het land, transformeert zich de laatste jaren tot een 'socialistische sprookjesstad' in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enig toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

 

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: Wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze 'Westerse bril'?

 

In deze lezing geeft Marc een inkijkje in 's werelds meest gesloten samenleving en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar 'verbeelde werkelijkheid'.

De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea.

 

Locatie Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

Entree € 5,00 Vooraf reserveren via info@cultureleraadeelde.nl is noodzakelijk.

 

 
Uitgevoerde activiteiten
       
   

 

 

Donderdag 16 jan. 2020

Aanvang 20:00 uur

 

Bauhaus in Drachten

 

 

Locatie:
Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9876 AR Paterswolde

 

Entree: € 5,00
(incl. koffie/thee)

 

Voorverkoop:
'TIP' in Micadeau Mode, Hoofdweg 179,
9765 CC Paterswolde
tel. 050 309 46 40

 
       

Donderdag 16 januari 2020 om 20.00 uur

 

BAUHAUS IN DRACHTEN door kunsthistorica Margaret Breukink

 

Rien HerberHet is al jaren gebruikelijk dat de Culturele Raad Eelde in januari een architectuurlezing organiseert. Helaas is dit jaar de uitgenodigde architect wegens een grote opdracht niet in de gelegenheid om die lezing te geven. Maar gelukkig hebben we op korte termijn kunsthistorica Margaret Breukink bereid gevonden om zijn plaats op donderdag 16 januari over te nemen. En ook nog met een lezing die veel te maken heeft met architectuur en aansluit bij de tentoonstelling 'Bauhaus in Drachten', die nog tot 16 maart in Museum Dr8888 te zien is.

 

Nederlandse ontwerpers zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Bauhaus. De Nederlandse architecten J.J.P. Oud en Mart Stam droegen bij aan de 'Bauhaus-wijk' Weissenhoffsiedlung in Stuttgart, waar ze huizen bouwden naast ontwerpen van Mies van der Rohe, Gropius en Le Corbusier. Bauhausoprichter Walter Gropius kende het werk van De Stijl goed, de beweging was in 1917 opgericht door onder anderen Theo van Doesburg. Van Doesburg wilde les geven aan Bauhaus en meldde zich in Weimar, zonder uitnodiging. Zijn persoonlijkheid botste echter met de Duitsers. Van Doesburg had bovendien kritiek op Gropius. De samenwerking werd niets, maar zijn ideeën over Het Nieuwe Bouwen, modernisme zoals De Stijl dat propageerde, hebben wel invloed gehad op de ontwikkeling van Bauhaus.

 

De lezing vindt plaats in Galerie Lemferdinge en begint om 20.00 uur.
Toegang € 5,00 (incl. koffie / thee). Traplift aanwezig.

 
       
   

 

 

Locatie:
Herberg van Hilbrantsz
Hoofdweg 90,
9761 EK Eelde

 

Entree: € 12,50

 

Voorverkoop:
'TIP' in boetiek Micadeau, Hoofdweg 179,
9765 CC Paterswolde
tel. 050 309 46 40

 
       

Vrijdag 6 maart 2020 om 20.00 uur


 
 
door Ekaterina Levental, mezzo-sopraan, harpiste, performer

Ekaterina LeventalMuziektheatervoorstelling 'De Grens' is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental, uit de periode waarin ze als 16 jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman-show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in diverse opvangkampen. We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip. Ekaterina laat op ontroerende en confronterende wijze zien hoe het leven is in een niemandsland, als hoop het enige is wat rest.

'De Grens' is het vervolg op de succesvolle solo-voorstelling 'De Weg'. Daarin vertelt zangeres en harpiste Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. Een weg die eindigt in een veilig politiebureau op de Wallen in Amsterdam. 'De Grens' begint daar waar 'De Weg' eindigt. Een jonge vrouw, die vecht voor haar bestaan, dwars door grenzen, voorbij het oordeel. Ekaterina vertelt, speelt, zingt en begeleidt zichzelf op de harp. 'De Grens' vertelt je een waargebeurd en hoopvol verhaal, opgetekend aan de rand van Nederland, met humor en prachtige muziek.

 

Ekaterina Levental studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theatermaker. Ze werkte als soliste met muziektheatergezelschappen als LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee en anderen. Zij maakt deel uit van Duo Bilitis, waarmee zij diverse internationale prijzen won. Recentelijk maakte Ekaterina haar debuut bij de Nationale Opera en gaf wereldwijd concerten.

 

Chris Koolmees startte zijn loopbaan als decorontwerper voor diverse theatergroepen. Sinds 1989 werkt hij als vormgever voor tv producenten en ontwerpt hij decors en leaders. Daarnaast werkt hij als conceptontwikkelaar en vormgever aan tentoonstellingen en experiences. Hij ontwikkelt interactieve installaties voor de publieke ruimte en past deze ook toe in zijn theatervormgeving. In zijn werk als theaterregisseur onderzoekt hij nieuwe wegen om klassieke en moderne muziek te ensceneren.

De Grens is het vijfde muziektheaterproject dat Chris en Ekaterina samen als LEKS compagnie ontwikkelden.

 

Datum: vrijdag 6 maart, aanvang: 20:00 uur

Locatie: Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

Entrée € 12,50

Voorverkoop: TIP-kantoor (Micadeau Mode), Hoofdweg 179, Paterswolde Tel. 050 309 46 40

 
       
   

 

 

Locatie:
Herberg van Hilbrantsz
Hoofdweg 90,
9761 EK Eelde

 

Toegang:
€ 10,- (alleen concert) of
€ 22,50 (concert + maaltijd)

 

Reserveren:
via de website herbergvanhilbrantsz.nl

Wij verzoeken u het door te geven als u verhinderd bent, want dan kunnen wij de plaatsen weer benutten.

 

UITVERKOCHT!

 
       

Zondag 27 september van 17.00 tot 18.00 uur


 
LIANNE ABELN IN HERBERG VAN HILBRANTSZ     

Lianne AbelnHelaas kan dit jaar vanwege de vele onzekerheden en beperkingen i.v.m. het coronavirus het traditionele Rondje Cultuur niet doorgaan. Toch wilde de Culturele Raad Eelde het nieuwe seizoen juist nu wel feestelijk openen en daarom hebben ze Lianne Abeln uitgenodigd om op zondag 27 september van 17.00 tot 18.00 uur op te treden in de Herberg van Hilbrantsz. Deze Grand Old Lady van de Groningse streektaalmuziek kreeg de liefde voor muziek van huis uit mee en begon al op jeugdige leeftijd haar carrière met het zingen van aanvankelijk Franse chansons, waarbij ze zichzelf op de gitaar begeleidde.

Toen ze kennis maakte met 'Le Plat Pays' van Jacques Brel, vond ze dat eigenlijk beter bij het Groningse landschap passen en haar vertaling 'Mien Slichte Land' werd misschien wel haar bekendste Groningse lied. In de loop van haar succesvolle loopbaan werkte ze met veel bekende mensen samen en kwamen er veel cd's van haar uit. Tijdens haar vele optredens bracht zij Groningse, Drentse en Nederlandse liedjes en Franse chansons ten gehore.

Sinds de jaren '70 werkt ze nauw samen met gitarist, bassist en arrangeur Ed Wennink, die ook een goede vriend geworden is. De afgelopen jaren behoort ook toetseniste Nettie Vening tot haar vaste begeleiding. Ongetwijfeld zal dit drietal u op 27 september een onvergetelijke muzikale ervaring bezorgen.

 

De Herberg van Hilbrantsz biedt u de gelegenheid om hier lekker van na te genieten, als u gebruik maakt van het arrangement van concert + dagschotel + drankje na afloop. U heeft hierbij de keuze tussen een vlees-, vis- of vegetarisch gerecht.

Uiteraard zal erop toegezien worden, dat alle verplichte maatregelen i.v.m. covid-19 nauwlettend nageleefd zullen worden.

U kunt via de website herbergvanhilbrantsz.nl reserveren voor het concert (mogelijkheid A à € 10) of voor concert + maaltijd (mogelijkheid B à € 22,50)

 

Houdt u er rekening mee dat betaling ter plekke uitsluitend met een pinpas kan?

Wilt u bij uw reservering aangeven of u kiest voor A (alleen concert) of B (concert + dagschotel). Als u meerdere kaarten bestelt, wilt u dan ook aangeven of u tot een of meerdere huishoudens hoort?

 

Datum: zondag 27 september, aanvang: 17:00 uur

Locatie: Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

Toegang: € 10,- (alleen concert) of € 22,50 (concert + maaltijd)

Reserveren: via de website herbergvanhilbrantsz.nl Wij verzoeken u het door te geven als u verhinderd bent, want dan kunnen wij de plaatsen weer benutten.