Overzicht van activiteiten
die de Culturele Raad Eelde de komende tijd organiseert of waarbij ze betrokken is.


 
         
 

[Zaterdag 13 april 2024 om 20.00 uur]

YENTL FLAVOUR - Jiddisch programma

 

[Zondagmiddag 21 april 2024 om 15.00 uur]

Jazz vocaliste HISKE OOSTERWIJK - JAZZ CONCERT

UITVERKOCHT!

[Vrijdag 16 februari 2024 om 20.00 uur]

'LAAT GAAN' - MUZIKAAL CABARET

 

[Dinsdag 19 maart 2024 om 20.00 uur]

MARIA MAGDALENA, de vrouw ‘met vele gezichten’ en haar zalfpot

 

[Vrijdag 19 januari 2024 om 20.00 uur]

LEZING INA BECKER en GERT POLET

 

[Zaterdag 2 en zondag 3 dec. '23 openingstijden beide dagen 11.00 - 17.00 uur.]

KUNST KADO MARKT in Lemferdinge Een 15-tal kunstenaars bieden u dat weekend een keur aan kleine en grotere cadeaus.

 

[Zondag 24 september 2023 om 10:45 uur opening!]

RONDJE CULTUUR langs vijf culturele instellingen: Culturele Raad Eelde, Café-Theater G&A Boelens, Bibliotheek Eelde, Museum Vosbergen en Museum De Buitenplaats

 

[Donderdag 19 oktober 2023 om 20.00 uur]

EEN NACHT MET SJAHRAZADE | CLUB CLASSIQUE

 

[Woensdagmiddag 25 oktober 2023 om 14.00 uur en 15.30]

POPPENTHEATER VOOR KINDEREN VAN 3 TOT 8 JAAR

 

[Dinsdag 21 november 2023 om 20.00 uur]

MEESTER IN BAKSTEEN Lezing door Frederiek Reitsma over haar grootvader, de architect Egbert Reitsma (1892-1976)

 

 

 
Stichting Culturele Raad Eelde Postbus 115,
9765 ZJ Paterswolde
e-mail: info@cultureleraadeelde.nl

Wilt u via e-mail op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Klik hier

       
   

 

Donderdag 19 okt.
20:00 uur

 

Locatie:
Museum De Buitenplaats
Hoofdweg 76, Eelde

 

 

Entree: € 20,00

 

Reserveren uitsluitend via deze website.

 

Reserveren

 

UITVERKOCHT!

 
       

Dondag 19 oktober 2023 om 20.00 uur in Museum De Buitenplaats, Eelde

 

EEN NACHT MET SJAHRAZADE

CLUB CLASSIQUE

Abdelkader Benali – voordracht | Casper Vos – piano | Myrthe Helder – viool | Leonard Besseling – cello

 

MoppereendEEN NACHT MET SJAHRAZADE

 

Een concert vol Oosterse tapijten en waterpijpen. Abdelkader Benali vertelt verhalen uit duizend-en-een-nacht, omlijst door de mooiste oriëntaalse en klassieke muziek. Van Rimski-Korsakovs Sheherazade via de volksdansen van Bartók tot de moderne Turkse componist Fazil Say.

 

De tiran van Bagdad is bedrogen in de liefde en zweert wraak. Elke avond neemt hij een jonge maagd tot vrouw en laat haar de volgende ochtend ombrengen. Sjahrazade is ervan overtuigd dat ze de tiran kan genezen van zijn wraakzucht door hem verhalen te vertellen. Zo hoopt ze niet alleen haar eigen lot te keren, maar ook dat van alle andere vrouwen. Zal het haar lukken?

 

CLUB CLASSIQUE

 

Je komt ze overal tegen: in de concertzaal, om de hoek in het café, thuis op de buis, zomaar in het wild op een weiland en nu dus ook in de theaters! Voorstellingen van Club Classique zitten vol spannende combinaties, onverwachte twists en ontroerende verhalen. Violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling zijn de twee hersenhelften die het brein vormen van Club Classique.

 

Abdelkader Benali – voordracht
Casper Vos – piano
Myrthe Helder – viool
Leonard Besseling – cello

 

Donderdag 19 oktober, 20:00 uur

Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76, Eelde

Entree € 20,--

Toegang uitsluitend op reservering via deze website.

 

Reserveren

 
 

 
 

 

'LAAT GAAN'

Gabriëlle Glasbeek

MUZIKAAL CABARET

 

vrijdag 16 febr. 2024

aanvangstijd 20:00 uur
entree € 15,00

 

Locatie:
Café-theater Boelens
Hoofdweg 83, Eelde

[Café Boelens is gelegen nabij museum "De Buitenplaats" t/o het zogenaamde kampje van Eelde met ruime parkeergelegenheid.]

 

UITVERKOCHT!

Reserveren:

Vooraf reserveren is noodzakelijk.

U kunt kaarten reserveren
á € 15,00 p.p. via de knop reserveren. Als wij uw betaling hebben ontvangen, is uw reservering definitief. U ontvangt hiervan geen bevestiging.

 

UITVERKOCHT!

Reserveren

 

 
   

vrijdag 16 februari 2024, 20.00 uur

UITVERKOCHT!    

'Laat Gaan' Gabriëlle Glasbeek muzikaal cabaret

 

Twintig jaar lang toerde Gabriëlle Glasbeek met de Groninger cabaretformatie ‘Vrouw Holland’ door Nederland. Jaar in jaar uit stond zij op grote podia door het hele land. En nu presenteert zij haar nieuwe soloprogramma ‘Laat Gaan’, een cabareteske en muzikale voorstelling waarmee ze de intimiteit opzoekt van de kleinere zalen en dorpshuizen. Op vrijdag 16 februari treedt ze op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde op in café theater Boelens. Gabriëlle deelt in deze theatervoorstelling hilarische taferelen uit haar eigen leven. Ze maakt de balans op: zo halverwege een mooi leven met liefde en ander ongemak, heeft ze eindelijk even tijd voor zichzelf. Denkt ze.

Er blijken twee vrouwen in haar hoofd te zitten, een extraverte en een introverte. Het zijn oma en moeder, beide dement, beide niet meer levend. Maar allebei behoorlijk aanwezig. Gelukkig krijgt Gabriëlle haar geheugen zingend op de rit, begeleid door gitarist Robert van der Tol. Want stel dat vergeten ook in haar genen zit, dan kan ze het hier en nu maar beter vangen. ‘Laat gaan’ gaat over terugkijken en accepteren dat je je herinneringen niet altijd in de hand hebt.

 

Met vooroorlogse filmbeelden uit het familiearchief, dwarszittende en broze types en ongemakkelijke hilariteit is ‘Laat Gaan’ een humoristische, persoonlijke en intieme voorstelling die, volgens de recensie van Jacques d’Ancona, geen lucht tekortkomt!

Na jaren op grote podia gestaan te hebben, gaat Gabriëlle hiermee terug naar de gemoedelijke, kleinschalige sfeer die ze nog goed kent vanuit haar tijd bij Theater te Water. ‘Deze persoonlijke voorstelling dichtbij het publiek brengen’, dat is wat Gabriëlle wil. Samen met Robert van der Tol vormt ze de nieuwe theaterformatie ‘Glasboer’.

 

Datum: vrijdag 16 februari 2024

Locatie: Café-theater Boelens, Hoofdweg 83 in Eelde.

Aanvang: 20:00 uur. Entree € 15,00.

Uitsluitend na reservering via deze website. UITVERKOCHT!

 

Reserveren

 
 

 
 

 

JAZZ CONCERT

Hiske Oosterwijk

 

zondagmiddag 21 apr. 2024

aanvangstijd 15:00 uur
entree € 12,50

 

Locatie:
Café-theater Boelens
Hoofdweg 83, Eelde

[Café Boelens is gelegen nabij museum "De Buitenplaats" t/o het zogenaamde kampje van Eelde met ruime parkeergelegenheid.]

 

Reserveren:

Vooraf reserveren is noodzakelijk.

U kunt kaarten reserveren
á € 12,50 p.p. via de knop reserveren. Als wij uw betaling hebben ontvangen, is uw reservering definitief. U ontvangt hiervan geen bevestiging.

 

 

Reserveren

 

 
   

zondagmiddag 21 april 2024, 15.00 uur

   

VERRASSEND JAZZ CONCERT in Café-theater Boelens

Jazz vocaliste Hiske Oosterwijk

 

Jazz vocaliste Hiske Oosterwijk studeerde aan het Prins Claus conservatorium en stond in de finales van diverse prestigieuze zangconcoursen. Na haar studie werkte ze met verschillende musici uit binnen- en buitenland samen aan diverse projecten en nam een aantal albums op. Ze componeert en schrijft teksten voor zichzelf en anderen, gaat op tournees in en buiten Europa en geeft daarnaast ook zangles.

Ze bespeelt haar stem als een instrument, met en zonder woord, van ingetogen tot ware powervrouw. Haar muziek kenmerkt zich door een onmiskenbare veelzijdigheid en gelaagdheid.

“Als ik zing, wil ik mijn publiek raken, inspireren, vermaken. Het is een voorrecht, dat tot mijn werk te maken. Het is het mooiste baantje dat ik me kan voorstellen.”

In dit optreden op zondagmiddag 21 april op uitnodiging van de Culturele Raad Eelde werkt ze samen met gitarist Job Posthuma en Bert van Erk contrabas.

Als trio performen ze het bekende jazz repertoire en songs uit verschillende genres uitgevoerd in de spirit van een jazzmuzikant. Er zijn altijd verrassende wendingen voor de luisteraar en zelfs voor Bert, Job en Hiske zelf. Dit komt omdat ze elkaar constant blijven uitdagen om tot een hoger niveau te komen. Maar hun focus blijft uiteindelijk toch om de luisteraar mee te nemen op een reis vol mooie muziek die hart en ziel raakt.

 

Zondagmiddag 21 april 2024.

Aanvang 15.00 uur.

Entree € 12,50.

Café-theater Boelens, Hoofdweg 83, Eelde

Uitsluitend na reservering via deze website.

 

Reserveren

 
       
   

 

Locatie:

Dorpskerk

Hoofdweg 74,
9761 EK Eelde

 

Toegang: € 17,50

Datum: 13 april 2024

aanvangstijd 20.00 uur

 

 

Reserveren:

Vooraf reserveren via het reserveringsformulier is noodzakelijk.

U kunt kaarten reserveren
á € 17,50 p.p. via de knop reserveren. Als wij uw betaling hebben ontvangen, is uw reservering definitief. U ontvangt hiervan geen bevestiging.

 

RESERVEER

 

 
       

Zaterdag 13 april 2024 om 20.00 uur - Dorpskerk, Hoofdweg 74, 9761 EK Eelde

 

Jiddisch programma Yentl Flavour

 

 

Na de succesvolle voorstelling “Reikhalzen naar het leven” rondom teksten van Etty Hillesum vorig jaar in museum “De Buitenplaats”, zal de groep Yentl Flavour zaterdag 13 april, in de dorpskerk van Eelde een programma brengen waarbij het Jiddische lied centraal staat.

Al jaren staan er, naast vele andere liederen en muziek, nog al wat Jiddische liederen op het repertoire van Yentl Flavour. Met subtiele gitaar begeleiding en gevoelige vioolondersteuning komen de verhalende teksten van dit repertoire goed tot hun recht.

 

Jiddisch is de taal die in allerlei variaties in een groot deel van Oost -Europa gesproken werd in de Joodse Gemeenschappen die daar talrijk waren tot 1940.

Vele liederen zijn er nog en beleven, zo lijkt, een revival. De teksten verhalen over weemoed, de dagelijkse dingen zoals liefde, werk, de plaats van de moeder en feest en geven zo een inkijkje in een grotendeels verdwenen cultuur. Melancholie is een sfeer die in veel van deze liederen doorklinkt – misschien deels ook toe te schrijven aan een bestaan dat vaak bevochten moest worden. Pogroms en buitensluiting viel de Joodse bevolking eeuwenlang ten deel. Zo is een veel voorkomend thema ‘handel’ en hoe daaraan toekomst is te ontlenen, zoals in het slaapliedje Rozhinkes mit Mandlen.

Ook een Hebreeuws vredeslied zal een rol spelen tijdens dit concert: zwaarden omgesmeed tot ploegscharen – een oud beeld uit een oude tekst en helaas zo actueel.

 

De muzikanten werden klezmorim genoemd. Zo zal het programma afwisseling beleven door instrumentals. Klezmer titels en ook een enkel ander toepasselijk lied zullen tijdens dit concert klinken dat in het teken staat van de jaarlijkse herdenkingen rondom de meidagen.

 

Yentl Flavour is: Anna Maria zang, Judith Richel viool en zang, Allert v.d. Heijden gitaar e.a.

 

Voor meer info over Yentl Flavour zie hun webpagina’s; www.yentlflavour.nl

 

Zaterdag 13 april 20.00 uur.

Entree: € 17.50.

Dorpskerk, Hoofdweg 74, Eelde

Uitsluitend reservering via deze website

RESERVEER

 
       
   

 

Verzamelen om 23.00 uur bij de Dorpskerk in Eelde.
Zodra de kerk uitgaat begint 'Nieuw Leven' te spelen.

 

Locatie:
Dorpskerk
Hoofdweg 74
9761 EK Eelde

 

Entree: gratis

 

 
       

Zaterdag 24 december 2022 om 23.00 uur bij de Dorpskerk, Hoofdweg 74, Eelde. Zodra de kerk uitgaat, begint Nieuw Leven te spelen.

  

KERSTZANG bij de Dorpskerk in Eelde

 

Ook dit jaar organiseert de Culturele Raad Eelde op kerstavond, zaterdag 24 december, weer de traditionele Kerstsamenzang. Dit evenement zal plaatsvinden rond de Dorpskerk in Eelde en de Harmonie van ‘Nieuw Leven’ zal alles muzikaal begeleiden. Zodra de kerk uitgaat, na afloop van de Kerstnachtdienst (om 23.00 u.) begint Nieuw Leven met spelen.

Het kostersechtpaar Peter en Marian van Dijk schenkt glühwein en warme chocolademelk tegen een geringe vergoeding.

Dit sfeervolle half uur trekt elk jaar weer veel dorpelingen, die het fantastisch vinden om met elkaar kerstliederen te zingen naast de Dorpskerk. Tekstboekjes zijn te leen en worden aangeboden door de Stichting Vrienden van de Dorpskerk.

 

U bent van harte uitgenodigd om bij deze volkskerstzang aanwezig te zijn.

 
       
   

 

 

Frederiek Reitsma

 

 

 

Datum:
dinsdag 21 nov., 20:00 uur

 

Locatie:
Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, Eelde
Entree: € 7,50

 

 

RESERVEER

 

UITVERKOCHT!

 
       

Dinsdag 21 november 2023 om 20.00 uur in Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, Eelde

 

"MEESTER IN BAKSTEEN"        UITVERKOCHT!

 

Lezing door Frederiek Reitsma over haar grootvader, de architect Egbert Reitsma (1892-1976)

 

Egbert Reitsma was een invloedrijke architect in het noorden, maar bouwde ook in de rest van het land. Zijn stijl was expressionistisch en verwant aan de Amsterdamse School, vooral ook het bijzondere gebruik van baksteen en kleurgebruik typeert zijn werk. Naast kerken (Andijk) ontwierp Reitsma ook villa’s, landhuizen en utiliteitsgebouwen, zoals het Noorder Sanatorium (nu het Blauwe Paviljoen) te Zuidlaren.

 

Na zijn opleiding aan de Academie Minerva leerde hij het vak o.a. bij de vooraanstaande Rotterdamse architect Willem Kromhout (1864-1940). In 1921 vestigde Reitsma zich als zelfstandig architect in Groningen en werd actief lid van de Kunstkring de Ploeg en van de Vereniging tot Bevordering der Bouwkunst.

 

Egbert Reitsma was een ware ‘Artisan’, naast architect was hij bovendien begaafd schilder in de Haagse Schoolstijl, beeldhouwer in baksteen, ontwierp glas-in-loodramen, plafondbeschilderingen en meubelontwerpen.

 


Locatie: Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, Eelde | Toegang: € 7,50

 


Noorder Sanatorium (nu het Blauwe Paviljoen) te Zuidlaren

 

RESERVEER

 
       
   

 

 

Locaties:

Café Theater Boelens
Bibliotheek Eelde

Museum Vosbergen
Museum De Buitenplaats


Entree: gratis

 

 

 

 
       

Zondag 24 september 2023 om 10.45 uur opening!

 

RONDJE CULTUUR 24 SEPTEMBER 2023

 

Op zondag 24 september wordt het culturele seizoen in Eelde-Paterswolde volgens traditie geopend met het Rondje Cultuur. Vijf culturele instellingen: Culturele Raad Eelde, Café-Theater G&A Boelens, Bibliotheek Eelde, Museum Vosbergen en Museum De Buitenplaats bieden een gevarieerd en cultureel programma, als voorproefje op een interessant cultureel seizoen. Bezoekers zijn van harte welkom op de verschillende locaties. De toegang is gratis !

 

Het Programma
10:45 uur  

* Inloop en opening Rondje Cultuur editie 2023

 

Bibliotheek Eelde Schoollaan 18, 9765 AC Eelde-Paterswolde

www.bibliotheekeelde.nl

11:00-11:45 uur  

* Folk singer-songwriter Linde Nijland, begeleid door
   Bert Ridderbos

 

Bibliotheek Eelde Schoollaan 18, 9765 AC Eelde-Paterswolde

www.bibliotheekeelde.nl

12:00-12:35 uur  

* De Noordelingen: bewegingsvoorstelling Allinnich door Nicky Schroor

 

Culturele Raad in Herberg van Hilbrantsz
Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

www.herbergvanhilbrantsz.nl

12:40-13:10 uur  

* Gelegenheid om te lunchen

 

Culturele Raad in Herberg van Hilbrantsz
Hoofdweg 90, 9761 EK Eelde

www.herbergvanhilbrantsz.nl

13:15-14:00 uur  

* Gedichten, door Marjoleine de Vos + muzikaal begeleid door Robert Jan van der Feen, luit.

 

Museum De Buitenplaats Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde

www.museumdebuitenplaats.nl

14:15-15:00 uur  

* Duo Same Old: Stijn Bloemhof en Laszlo Buring

 

Theatercafé Boelens - Hoofdweg 83, 9761 EC Eelde

www.cafeboelens.nl

15:30-16:15 uur  

* Trio Arte Cordae

 

Museum Vosbergen Vosbergerlaan 76, 9761 TJ Eelde

www.museumvosbergen.nl

16:15 uur  

* Afsluiting Rondje Cultuur en officiële opening van het culturele seizoen door Kaj van der Plas

 

Museum Vosbergen Vosbergerlaan 76, 9761 TJ Eelde

www.museumvosbergen.nl

  Met dank aan onze subsidiegevers.
 
       
   

 

Verzamelen om 23.00 uur bij de Dorpskerk in Eelde.
Zodra de kerk uitgaat begint 'Nieuw Leven' te spelen.

 

Locatie:
Dorpskerk
Hoofdweg 74
9761 EK Eelde

 

Entree: gratis

 

 
       

Zondag 24 december 2023 om 23.00 uur bij de Dorpskerk, Hoofdweg 74, Eelde. Zodra de kerk uitgaat, begint Nieuw Leven te spelen.

 

KERSTZANG bij de Dorpskerk in Eelde

 

Ook dit jaar organiseert de Culturele Raad Eelde op kerstavond, zondag 24 december, weer de traditionele Kerstsamenzang. Dit evenement zal plaatsvinden rond de Dorpskerk in Eelde en de Harmonie van ‘Nieuw Leven’ zal alles muzikaal begeleiden. Zodra de kerk uitgaat, na afloop van de Kerstnachtdienst (om 23.00 u.) begint Nieuw Leven met spelen.

Het kostersechtpaar Peter en Marian van Dijk schenkt glühwein en warme chocolademelk tegen een geringe vergoeding. Dit sfeervolle half uur trekt elk jaar weer veel dorpelingen, die het fantastisch vinden om met elkaar kerstliederen te zingen naast de Dorpskerk.

Tekstboekjes zijn te leen en worden aangeboden door de Stichting Vrienden van de Dorpskerk.

 

U bent van harte uitgenodigd om bij deze volkskerstzang aanwezig te zijn.

 
       
   

 

KUNST KADO MARKT

IN Galerie Lemferdinge,
Lemferdingelaan 2
9765 AR Paterswolde


Zaterdag 2 en zondag 3 december 2023

 

zaterdag/zondag van 11.00 - 17.00 uur

 
       

Zaterdag 2 december en zondag 3 december '23 in Galarie Lemferdinge, Paterswolde

 

Kunst Kado Markt in LEMFERDINGE

 

Op zaterdag 2 en zondag 3 december organiseert de Culturele Raad Eelde een Kunst Kado Markt in de sfeervolle ruimtes van het Huis Lemferdinge. Een 15-tal kunstenaars bieden u dat weekend een keur aan kleine en grotere cadeaus. Te denken valt aan ‘Tiffany-glaswerk’, sjaals, mutsen, wenskaarten met bijzondere pakkende teksten en schilderijtjes. Ook zijn er beschilderd porselein, vilten kerstversieringen, gebruiks- en kunstkeramiek, beelden, raamhangers van glas, en heel veel hebbedingetjes te vinden. Laat u verrassen!

 

Locatie: Huis Lemferdinge, Lemferdingerlaan 2, Paterswolde.

De entree is gratis en er is koffie en thee verkrijgbaar.

De openingstijdentijden zijn op beide dagen 11.00 – 17.00 uur.

 

Kunst Kado deelnemers 2023

 

Renske Boelkens - Beelden www.renskeboelkens.nl

Marion de Boer - Cyanotypes, ecoprint, fotografie, buttons, Lumenprints www.mariondeboer.nl

Ineke Donkers - Eigenwijs papier, alles handgeschept www.korau.nl

Meta Geerts, vilt kunstenares www.metageerts.nl

Lowieke van de Heide - Kaarten met bijzondere tekst www.veronzinsels.nl

Luuk Hoekzema - Sagar gestookte keramiek en schilderijtjes www.luukhoekzema.nl

Greetje Hoving - Keramische, bijzondere beeldjes www.greetjehoving.nl

Anneke Jongsma - Kaarten, schilderijen, klein keramiek

Karin Korfage - Wereldwinkel: div. kerstdingen, beeldjes

Marja Venhuizen - Glaswerk, gecombineerd met keramiek www.marjavenhuizen.nl

Anna van Voorn - Keramiek, speksteen beelden

Gerard Weisbeek - Glas in kleur, raamhangers, schalen

Marianne Wiering - Schilderijtjes + beschilderd porselein www.mariannewiering.nl

 
       
   

 

 

Locatie:
Ons Dorpshuis,
Bähler Boermalaan 4,
9765 AP Paterswolde

 

Woensdagmiddag
1e voorstelling 14:00 uur

2e voorstelling 15.30 uur

 

Entree: € 5,00 incl. iets lekkers.

 

 

RESERVEER

 

VOORSTELLINGEN
ZIJN AFGELAST!

 
       

Woensdagmiddag 25 oktober 2023 om 14.00 uur en om 15.30 uur

 

POPPENTHEATER VOOR KINDEREN VAN 3 TOT 8 JAAR     AFGELAST!

 

Ridder Alfons en de drie gevaarlijke opdrachten

 

Prinses Rosalinde is weer eens omgetoverd door de stoute heks Kierewiet. Ridder Alfons kan haar redden door drie gevaarlijke opdrachten uit te voeren. Ten eerste moet hij een draak verslaan in het bos. Maar als hij daar aan komt, is hij zijn zwaard vergeten. Het grappige Feetje helpt hem gelukkig. Zijn tweede opdracht is vechten met een piraat en de derde opdracht is een spook uit de feestzaal van het paleis verjagen. Zou het ridder Alfons allemaal lukken? Met een beetje hulp van de kinderen, Feetje en Inkipinki gaat het vast goed!

 

In 2004 is Ingka van Fulpen (53) begonnen met poppenkast spelen. Ze werkte als redacteur voor o.a. het weekblad Margriet. Wat begon als een hobby, is na haar verhuizing eind 2011 naar Friesland, uitgegroeid tot fulltime werk. Haar alterego Inkipinki is inmiddels “wereldberoemd” in Friesland.

 

Inkipinki is de assistent van de poppenkast. Zij doet de gordijntjes open en dicht en wisselt de decors. De poppen zullen na elke acte aan de kinderen vragen om haar te roepen. Tussen de bedrijven door babbelt Inkipinki met de kinderen over het verhaal. De verhalen zijn spannend, grappig en interactief.

 

Meer info op: www.inkipinki.nl

 

Woensdagmiddag 25 oktober 2023 om 14.00 uur en om 15.30 uur

Locatie: Ons Dorpshuis, Bähler Boermalaan 4, Paterswolde

Toegang € 5,00 incl. iets lekkers.

RESERVEER

 
       
   

 

LEZING door

Ina Becker & Gert Polet

 

Vrijdag 19 januari 2024

aanvangstijd 20:00 uur
Entree € 7,50

 

Locatie:
Ons Dorpshuis,
Bähler Boermalaan 4,
9765 AP Paterswolde

 

Reserveren:

Vooraf reserveren is noodzakelijk.

U kunt kaarten reserveren
á € 7,50 p.p. via de knop reserveren. Als wij uw betaling hebben ontvangen, is uw reservering definitief. U ontvangt hiervan geen bevestiging.

 

Reserveren

 

 

 

Gert Polet

 

 

 
       

Vrijdag 19 januari, 20:00 uur - Ons Dorpshuis, Bähler Boermalaan 4, Paterswolde

 

LEZING door Ina Becker & Gert Polet

Natuur en cultuur in het Noordpoolgebied in tijden
van een veranderend klimaat

 

Lezing door Ina Becker & Gert Polet

 

In deze lezing doen we indrukken op van enige elementen uit de cultuur van mensen die in het Noordpoolgebied. Hoe hebben deze mensen al eeuwenlang in dit afgelegen en ruige gebied kunnen overleven?

 

Vervolgens kijken we naar het recente verleden en de nabije toekomst. Welke veranderingen hebben er plaats en welke gevolgen heeft dit voor de natuur en mensen van het Noordpoolgebied?

 

Nergens anders ter wereld warmt het sneller op dan in het Noordpoolgebied. Dat heeft nu al direct gevolgen voor de natuur op land en zee. Gletsjers nemen snel in omvang af en steeds meer zee-ijs smelt, ook veel eerder en sneller dan voorheen het geval was. Dit heeft grote gevolgen voor mens en dier die in de poolstreken leven en in sterke mate afhankelijk zijn van hun natuurlijke omgeving. En wat er in het Noordpoolgebied gebeurt heeft gevolgen voor de rest van de planeet. De problemen dáár als gevolg van klimaatverandering worden door ons, hiér, veroorzaakt.
Tenslotte praten we wat er gedaan kan worden om de schade te beperken en wat en hoe wij daar allemaal aan bij kunnen dragen.

 

   

 

_______

Lezing 19 januari 2024 om 20.00 uur in Ons Dorpshuis,

Mevrouw Bähler Boermalaan 4, Paterswolde

Entree € 7,50.

Uitsluitend op reservering via deze website.

Reserveren

 

 
       
   

 

Margaret Breukink

 

Dinsdag 19 maart 2024

aanvangstijd 20:00 uur
Entree € 7,50

 

Locatie:
Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, Eelde


Reserveren:

U kunt kaarten reserveren
á € 7,50 p.p. via de knop reserveren. Als wij uw betaling hebben ontvangen, is uw reservering definitief. U ontvangt hiervan geen bevestiging.

 

Reserveren

 
       

Dinsdag 19 maart 2024 om 20.00 uur

 

MARGARET BREUKINK LEZING:

Maria Magdalena, de vrouw ‘met vele gezichten’ en haar zalfpot

 

Rien HerberMargaret Breukink is zo langzamerhand geen onbekende meer in Eelde/Paterswolde. Al diverse malen genoten wij van een deskundige en enthousiaste lezing van haar. Dit keer gaat het over: Maria Magdalena, de vrouw ‘met vele gezichten’ en haar zalfpot.

 

Maria Magdalena is, na Maria, de populairste vrouw uit het Nieuwe Testament. Als moeder van Jezus is Maria een symbool van zuiverheid en onschuld. Maria Magdalena blijft echter mysterieus en ongrijpbaar. Wie was zij? Er zijn door de eeuwen heen veel verhalen over haar verteld: een verleidelijke vrouw met prachtig lang haar, een vals kreng, een prostituée of misschien wel een apostel?

Deze vrouw ‘met vele gezichten’ en haar zalfpot is ontelbare malen in de kunst afgebeeld. We zien haar op middeleeuwse altaarstukken en als boetvaardige zondares in renaissance en barok beeldhouwkunst. In de 19de eeuw kreeg zij vooral de rol van verleidster òf tragische heldin toebedeeld. Rond 1912 schilderde Emil Nolde, lid van de kunstenaarsgroep Die Brücke, haar in felle expressionistische kleuren.

 

___________

Lezing dinsdag 19 maart 2024 om 20.00 uur in de Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90, Eelde. Entree € 7,50

 

Reserveren

 
TOP