Zondag 27 maart 2022 15:00 uur:

 

Portrait de la jeune fille en feu

 
 

De nieuwe film van Céline Sciamma is een even groots als intiem portret van de liefde. Over hoe de liefde al voor het zien ontstaat, en hoe het kijken dan herinneringen tekent.

 

"Om een goed portret te maken teken je eerst de contouren. Begin niet te snel met invullen. ’Portrait de la jeune fille en feu’ is niet alleen een film over een portret, maar het is ook een overpeinzing over portretkunst. En daarmee over de vraag of we iemand wel ooit recht kunnen doen met een portret."

 

De eerste woorden van de film lijken een simpele instructie in een tekenles aan welgestelde meisjes, want meisjes van gegoede huize kregen in de achttiende eeuw tekenles, net zoals ze poëzie leerden lezen en soms als ze geluk hadden een vreemde taal, om de loze tijd te doden tot dat onvermijdelijke moment waarop ze geacht werden in het huwelijk te treden.

 

Die woorden komen uit de mond van Marianne, de personificatie van een van de zeldzame zelfstandige vrouwelijke kunstenaars uit de achttiende eeuw (die dan ook nog eens voornamelijk vrouwen mochten schilderen), en een van de twee hoofdpersonen van deze nieuwe film van Céline Sciamma (Tomboy, Girlhood). Marianne is in die openingsscène niet alleen de lerares, maar ook het model. En haar woorden fungeren ook als advies aan de toeschouwer: begin niet te snel met interpreteren, kijk eerst en oordeel dan.

 

Maar meer dan dat alles zijn ze de sleutel tot haar herinneringen, net zoals het schilderij achterin de klas dat die herinneringen triggert, een portret dat ze pas heeft kunnen maken nadat ze langdurig om haar onderwerp heeft gecirkeld. En daarmee zou je het ook het filmische motto van Sciamma’s eigen kunstenaarschap kunnen noemen. Want als haar films van één ding getuigen, dan is het van kijken. Misschien is dat kijken nog wel belangrijker dan het portret. Deze film gaat over die blik.

 

Regie: Céline Sciamma

Cast: Adèle Haenel, Noémie Merlant, Valeria Golino, Luàna Bajrami

Lengte:119 minuten. Jaar: 2019

 

Datum: zondag 27 maart, 15:00 uur

Locatie: De Melkfabriek, Peizerweg 2, Bunne

Toegang: € 10,00 / Uitsluitend reserveren via de knop RESERVEREN

 

 
 

 

 
       
                 
 

DE FILMFABRIEK is gevestigd in "De Melkfabriek"
Peizerweg 2, 9496 PC Bunne.

 

FILM: 'Portrait de la jeune fille en feu'

Zondag 27 maart 2022

aanvang 15:00 uur

Entree: € 10,- incl. koffie/thee

             

RESERVERINGEN

Reserveringen worden afgehandeld in volgorde van binnenkomst. Pas als het verschuldigde bedrag op de rekening van Stichting Culturele Raad Eelde staat is uw reservering definitief. U ontvangt hiervan geen bevestiging.